Tenorul Paride Cataldo, câştigătorul concursului ”L’Assoluta Virginia Zeani, the International Grand Prix of Romania”

Tenorul italian Paride Cataldo, în vârstă de 25 de ani, a câştigat marele premiu al celui mai mare concurs de canto din România ”L’Assoluta Virginia Zeani, the International Grand Prix of Romania”, organizat în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional ”Virginia Zeani” de la Târgu Mureş.

În finala concursului s-au calificat zece artişti din opt ţări.

Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Culturii din Târgu Mureş, în acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova, dirijată de Cristian Sandu.

Paride Cataldo a interpretat aria „Ah, la paterna mano” din opera Macbeth de Giuseppe Verdi.

Câştigătorul locului II a fost desemnat românul Mihai Urzicana (tenor), care a interpretat aria „Che gelida manina” din opera La Boheme de Giacomo Puccini. Locul III i-a revenit lui Bozhidar Bozhkilov (Bulgaria), bass, care a interpretat aria „Ella giammai m’amo” din oprea Don Carlo de Giuseppe Verdi.

Paride Cataldo a început să studieze canto la vârsta de opt ani. A fost îndrumat de tatăl său, tenorul Mario Cataldo, şi tenorul M. Walter Omaggio. A fost cel mai bun student al Academiei „Germogli d’Arte”, iar în prezent studiază la Conservatorul Domenico Cimarosa of Avellino.

Mihai Urzicana a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Constanţa. Şi-a îmbunătăţit calităţile vocale studiind cu Gabiela Popescu şi cu maestrul Corneliu Fânăţeanu. La Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti a fost îndrumat de profesor doctor Bianca Manoleanu. În 2017, a câştigat Competiţia Naţională Opera Start.

Între cei zece finalişti s-au regăsit artişti din România, Federaţia Rusă, Coreea de Sud, Africa de Sud, Italia, Polonia, Bulgaria şi China.

Juriul a fost format din John Allison (Marea Britanie), editor la „Oprea magazine” şi critic la The Dally Telegraph, Mihai Cosma (România), muzicolog şi jurnalist, Vladimir Galouzine (Rusia), unul dintre cei mai mari tenori dramatici ai lumii, Larisa Gergieva (Rusia), artist al poporului Rusiei, Ucrainei, Osetiei de Nord şi Osetiei de Sud, David Gowland (Marea Britanie) – director artistic al Programului „Jette Parker” pentru tinerii artişti de la Royal Opera House Covent Garden, Beata Klatka (Polonia) – flautistă, Eleonora Pacetti (Italia) – directoarea Teatrului de Operă din Roma.

Iniţial, la concursul de canto „L’Assoluta Virginia Zeani, the International Grand Prix of Romania” au fost înscrişi 86 de concurenţi din 26 de ţări.

Am avut înscrişi 86 de concurenţi, din 26 de ţări. În urma preselecţiei juriului au venit 34 la Târgu Mureş, care au intrat în etapa I-a, după care au rămas 22. Din cei 22 de artişti, în finală sau calificat 10. După prima ediţie a Festivalului Internaţional „Virginia Zeani”, prin cel mai important concurs de canto din România, „L’Assoluta Virginia Zeani, the International Grand Prix of Romania”, n-am clasat deja în topul primelor 120 de concursuri de muzică din lume. În acest an, din juriu a făcut parte o pleiadă de artişti care au la rândul lor un nume bine definit pe scenele internaţionale, iar prin valoarea concursului pot spune că suntem în primele 10 concursuri de canto din lume. Suntem membrii în Federaţia Internaţională a Concursurilor de Muzică, iar din România doar concursul din cadrul Festivalului „George Enescu” mai face parte din această organizaţie”, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Festivalului Internaţional „Virginia Zeani”, Marian Jurgiu.

În privinţa trofeelor, Jurgiu a explicat că acestea reprezintă o concepţie originală, iar câştigătorii au primit trofeul ”L’Assoluta Virginia Zeani”, realizat după sculptura ‘Flautus Vocis’ a artistului David Morar, în funcţie de poziţia din clasament – din aur, argint şi bronz.

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Operă „Virginia Zeani”, care beneficiază de parteneriatul Primăriei Târgu Mureş, se va încheia duminică seara cu prezentarea, în audiţie absolută în România, a operei „La Sonnambula”, de Vicenzo Bellini, o operă în două acte pe un libret de Felice Romani.

La premieră participă Orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova, dirijor Cristian Sandu, Corul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, dirijat de Vasile Cazan, precum şi soliştii Mirella Bunoaica, Marius Boloş, Ştefan von Korch, Eszter Zemleny, Slavis Besedin, Alexandra Leşiu şi Levente Szabo.

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Operă „Virginia Zeani” s-a desfăşurat la Târgu Mureş, Reghin şi Solovăstru, localitatea natală a artistei, începând din data de 18 iunie. În cadrul evenimentelor au fost programate numeroase recitaluri, susţinute de nume mari ale scenei internaţionale.

Celebra soprană Virginia Zeani, născută în 1925, în localitatea mureşeană Solovăstru, a primit în cadrul acestei ediţii a festivalului care îi poartă numele titlul de cetăţean de onoare al municipiului Reghin.

Virginia Zeani, născută Virginia Zehan, în vârstă de 92 de ani, a fost una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50, ’60 şi ’70, fiind timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma. A debutat în 1948. A avut o carieră internaţională de peste 30 de ani şi a interpretat peste 60 de roluri. Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gili sau Ferruccio Tagliavini, au fost doar câţiva dintre marii tenori alături de care a cântat.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României. Deţine distincţia judeţului Mureş „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, distincţia ALAE, conferită de Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru.