Violonistul danez Svend Asmussen a încetat din viață

Violonistul danez Svend Asmussen, reprezentant de seamă al jazz-ului mondial, care a cântat alături de Stéphane Grappelli, Josephine Baker și Duke Ellington, a murit marți cu câteva zile înainte de cea de-a 101-a sa aniversare, a anunțat familia acestuia pentru publicația Politikon.

Născut pe data de 28 februarie 1916 la Copenhaga din părinți germani, el a început să performeze la vârsta de 17 ani, când a format propriul său cvintet, dar popularitatea sa a crescut la sfârșitul anilor '80.

În studio ca și pe scenă, el i-a acompaniat printre alții pe Fats Waller, Mills Brothers, Edith Piaf, Django Reinhardt, Lionel Hampton sau Toots Thielemans.

El a interpretat până la vârsta de 95 de ani, când a suferit un atac cerebral care i-a afectat brațul cu care ținea arcușul.

Într-un interviu, din 2016, pentru Politiken, el spunea: ''Atunci când interpretezi, trebuie să fii foarte concentrat, pentru că fiecare notă este importantă''.

Muzician, actor și pictor, ''am fost mereu acuzat că sunt un cameleon'', s-a destăinuit el la un moment dat unui cotidian danez. ''Trebuie să recunosc că sunt pe deplin de acord. M-am implicat întotdeauna în multe proiecte diferite'', mai spunea el.