Braşov: Proiect dedicat Reginei Maria, deschis la Casa Sfatului

Proiectul ”Regina Maria, Ambasador Irezistibil al României Mari”, a fost deschis vineri la Casa Sfatului din Braşov.

În cadrul proiectului a fost vernisată expoziţia outdoor de fotografie istorică ”Regina Maria, ambasador irezistibil al României Mari”, în Piaţa Sfatului, având ca temă activitatea externă a Reginei Maria.

Expoziţia cuprinde o selecţie de fotografii istorice din colecţiile Arhivelor Naţionale ale României, Bibliotecii Congresului SUA,Muzeul Naţional Peleş şi din colecţii private.

Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, istoricul Nicolae Pepene, a declarat,  că este o bucurie să înceapă şi acest an cu un proiect care aniversează un Centenar, un Centenar al Europei, şi anume 100 de ani de la deschiderea Conferinţei de Pace de la Paris.

”Şi anul trecut, Anul Centenar l-am început anul cu un proiect dedicat Reginei Maria a României şi, iată, avem şansa şi bucuria să începem şi anul 2019 cu un proiect dedicat Reginei Maria. Este un proiect care aniversează şi un Centenar, un Centenar al Europei, şi anume 100 de ani de la deschiderea Conferinţei de Pace de la Paris, la care ştim că Regina Maria a fost un ambasador irezistibil pentru interesele naţionale ale românilor. Anul acesta am mutat cumva domeniul, dar eu zic că rămâne la fel de spectaculos, inedit, şi anume ne-am mutat în zona comunicării publice, în zona brandingului, pentru că sunt nişte subiecte actuale oricând, dar pentru noi Regina Maria este ceva special în acest domeniu pentru că, înaintea manualelor de comunicare şi branding, Regina Maria a ştiut să folosească comunicarea, a ştiut să folosească imaginea şi nu doar pentru a-şi crea un brand special, spectaculos, care a făcut-o cunoscută pe toate meridianele lumii, ci şi pentru a susţine interesele României şi, aşa după cum a scris presa franceză după vizita ei la Paris, pentru a pune România pe hartă. Regina Maria poate fi valorificată ca model pentru ceea ce înseamnă politicienii de azi, pentru ceea ce înseamnă persoanele importante din societate. Cu toţii avem de învăţat de la Regina Maria, cuvântul irezistibil nu se referă doar la frumuseţea ei, se referă la spontaneitatea ei, la inteligenţa ei, la educaţia ei deosebită şi lucrul acesta sper să fie foarte bine punctat şi în acest eveniment”, a afirmat istoricul Nicolae Pepene.

Directorul adjunct al Arhivelor Naţionale ale României, Alina Pavelescu, a afirmat că la manifestarea organizată vineri, la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, i-a plăcut mult ideea Reginei Maria ca brand.

”La manifestarea de azi pot să spun că mi-a plăcut foarte mult ideea Reginei Maria ca brand. Mi-a plăcut foarte mult ideea că putem s-o privim pe Regina Maria ca brand al României, ceea ce ea a fost cu siguranţă fără să premediteze, şi cu siguranţă într-o vreme în care ideea de brand era străină de spiritul public. Chiar şi în SUA în accepţiunea pe care o avem noi acum, nu numai în România, unde anul 1918 şi acest moment al Conferinţei de la Paris marchează cumva începutul propagandei, rădăcina dacă vreţi a ceea ce ulterior va deveni ceea ce noi numim azi brandul de ţară. De aceea mărturisesc că am foat foarte fericită şi onorată să particip la această discuţie aşa cum am fost bucuroasă că Arhivele Naţionale au fost atât partea expoziţiei vernisată azi în Piaţa Sfatului, şi în care am participat cu câteva fotografii inedite, cât şi partea expoziţiei mari a Reginei Maria de la Muzeul Peleş”, a spus Alina Pavelescu

Cu ocazia lansării expoziţiei, în Casa Sfatului se organizează un atelier interactiv de comunicare publică şi branding personal inspirat din activitatea diplomatică, imaginea publică şi discursul public care au conturat brandul istoric Regina Maria a României. Atelierul, la care vor participa doctoranzi, masteranzi şi studenţi ai Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice ai Universităţii ”Transilvania”, se va desfăşura cu sprjinul unor specialişti recunoscuţi la nivel naţional pentru activitatea ştiinţifică dedicată tematicii Regina Maria a României.

În cadrul evenimentului a fost prezentată cea mai importantă lucrare dedicată Reginei Maria în Anul Centenarului, albumul ”Maria a României. Portretul unei Regine” (două volume), editat de Muzeul Naţional Peleş şi lansat la sfârşitul anului trecut. Expoziţia ”Regina Maria, ambasador irezistibil al României Mari”‘, deschisă vineri, în faţa Casei Sfatului, poate fi vizitată până în 31 ianuarie.

Proiectul ”Regina Maria, Ambasador Irezistibil al României Mari” beneficiază de susţinerea financiară a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul sesiunii de finanţare ”Ziua Culturii Naţionale 2019”. Partenerii Asociaţiei Forums şi ai Muzeului Judeţean de Istorie Braşov în realizarea primului proiect cultural din 2019 sunt Universitatea ”Transilvania” Braşov, Muzeul Naţional Peleş şi Arhivele Naţionale ale României. Proiectul este susţinut şi de Consiliul Judeţean, Primăria Braşov şi Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov. Autorul conceptului şi managerul de proiect este istoricul Nicolae Pepene.