Celebrul artist Luciano Rosso vine la Festivalul Tânăr de la Sibiu 2019

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu va avea loc în perioada 1 – 10 noiembrie 2019, la Teatrul Gong, iar spectacolul „Furor”, pus în scenă de argentinianul Luciano Rosso, este unul din headlinerii evenimentului.

„Furor”, cu Luciano Rosso și Miguel Israilevich în distribuție, va fi prezentat pe 5 noiembrie, de la ora 18:00, are o durată de 60 de minute și este dedicat tinerilor cu vârste de peste 12 ani.

Un actor este capabil să estompeze linia dintre realitate și ficțiune și, totodată, este capabil să înfrunte imprevizibilul. Imaginația este cea mai puternică și putem descoperi cât de multă artă poate să încapă într-un corp uman. Până când se demodează.

În acest nou experiment, Luciano Rosso și Miguel Israilevich expun un nou proces de muncă ce propune o altă perspectivă a succesului și eșecului. Folosind spontaneitatea, artiștii joacă pe placul publicului în timp ce construiesc povești pe un teren nesigur. Deși nimeni nu poate asigura că scopul va fi atins, călătoria va fi fără îndoială unică și irepetabilă.

Producția este semnată T4, Maxime Seugé și Jonathan Zak, designul de lumini de Ricardo Sica, și imaginea de Ana Schmukler. „Furor” este prezentat în limba spaniolă, cu supratitrare în limba română.

Festivalul Tânăr de la Sibiu, cu un program dedicat copiilor și adolescenţilor, reunind întreaga familie, are ca menire construirea unui public nou pentru teatrele dramatice. Timp de zece zile, el va propune peste 40 de spectacole și evenimente.

„Căutările și preocupările ediției din acest an reflectă inevitabil turbulențele din ultima perioadă, ce ne afectează atât la nivel individual, cât și colectiv”, declară Adrian Tibu, manager al Teatrului Gong și al festivalului. „Fără a avea vreo garanție că programul propus va reuși să schimbe câtuși de puțin lumea din jurul nostru, mi-am propus să provoc un dialog al generațiilor prin care să o chestionăm. Iar atunci când incapacitatea de a deosebi binele și răul nu poate naște decât prostie, necesitatea reînvățării unor istorii și de a ne aduce împreună prin forța de a spune povești devine o responsabilitate colectivă pentru succesul individual. Noile generații vor avea de partea lor timpul și puterea imaginației pentru a schimba lumea”.

Legat de programul din acest an, Adrian Tibu spune că este „despre bucuria de a descoperi în familie sau alături de prieteni povești energizante, despre dragostea care trebuie să fie mai mare decât ura din jurul nostru, despre o călătorie unică și irepetabilă prin diversitatea artiștilor aduși laolaltă. Pentru că la teatru e despre a fi sau a nu fi, acum și aici, despre a face furori!”.

Luciano Russo, născut pe 15 aprilie 1982, în Buenos Aires (Argentina), este dansator, actor, muzician și coregraf. Ca dansator, s-a format învățând de la Analia Gonzalez, Liliana Cepeda și Gustavo Carrizo, iar pe drumul în teatru a fost îndrumat de Osqui Guzman și Daniel Casablanca. La vârsta de 18 ani a intrat în compania El Choque Urbano alături de care a realizat numeroase turnee internaționale. Împreună cu Hermes Gaido a fondat Centrul Cultural Laburatorio, care a funcționat între anii 2005-2008. Aici a creat grupul muzical cu obiecte și teatru Urraka și spectacolul „Un Puyo Rojo”. Cu această punere în scenă a avut reprezentații în mai mult de 30 de țări în Europa și America. Spectacolul a fost preluat producătorul francez Quartier Libre fiind prezentat la Théâtre du Rond Point și Théâtre Antoine în Paris și la Festival d’Avignon în 2014 și 2015, dar și la Edinburgh Fringe Festival în 2017. Luciano Rosso și-a dezvoltat și partea umoristică, realizând o mulțime de filme scurte în care parodiază melodii cunoscute. A devenit astfel unul dintre cei mai cunoscuți artiști pe YouTube, cu aproximativ 350.000 de abonați. Datorită acestor filme a ajuns să participe la numeroase show-uri TV din Peru și Columbia. În prezent, locuiește în Paris.

Miquel Istrailevich este actor, regizor și profesor. A studiat actoria alături de Ciro Zorzolli, Eugenio Soto, Antonio Celico, Helen Tritek, iar în regie a fost îndrumat de Ruben Szuchmacher, Graciela Schuster, Guillermo Cacace și Luis Cano. Și-a dezvoltat activitatea atât în teatru, cât și în televiziune. În 2014, a condus o cercetare despre mediul cultural și modul în care acesta influențează creația artistică. Locuiește la Paris, unde își finalizează masterul în teatru și predă regie.

Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral.

Trailer „Furor”: