Invitatul săptămânii: scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici

E O Chirovici

În emisiunea din această săptămână invitat este scriitorul și jurnalistul Eugen Ovidiu Chirovici, autorul bestseller-ului „Cartea Oglinzilor”.

Emisiunea se va difuza vineri, 14 decembrie, de la ora 13:00, în reluare sâmbătă la ora 22:00 și duminică la ora 10:00.

Eugen Ovidiu Chirovici s-a născut într-o familie de origine română, maghiară și germană și a crescut în Făgăraș. A scris povești de când avea zece ani, deși a făcut tot felul de lucruri diferite, acum șase ani, s-a hotărât să devină scriitor cu normă întreagă.
A absolvit Academia de Studii Economice din București în 1988 și a lucrat doi ani ca economist în orașul natal. S-a alăturat presei în 1991 ca reporter financiar pentru Curierul Național. Între anii 2000 și 2002, a fost manager de proiect la un canal de știri TV numit B1TV. În anii 1990, a fost colaborator la BBC România și Radio Europa Liberă. A fost consilier al Primului Ministru al României timp de un an la începutul anilor 2000 și apoi consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României pentru încă trei ani.
Ca scriitor, a publicat prima povestire într-o revistă literară românească numită Vatra în februarie 1989 și primul roman în iunie 1991 la Calipso Press din București. Cartea „Masacrul”, a cărei acțiune se petrece în Brazilia, a avut un mare succes în acel moment, vânzând peste 100.000 de exemplare în mai puțin de un an. A fost urmată la doar câteva luni de un alt bestseller, „Comando pentru general”, un thriller politic al cărei acțiune se petrece în Italia la începutul anilor 1980.

Am publicat zece romane și cinci cărți non-fiction (Istorie, Economie și Afaceri Externe) în România înainte de a pleca din țară în Marea Britanie, în 2012. Fiul meu a absolvit Universitatea din Cardiff și a vrut să rămână în Anglia, iar soția mea a primit o ofertă de muncă bună de la o companie multinațională cu sediul în Reading, Berkshire. Așa că am decis să încerc. Am lucrat cu câteva edituri mici.

Succesul internațional a venit cu „Cartea Oglinzilor”, un thriller psihologic care a stârnit un mare interes în întreaga lume, fiind tradus în treizeci și nouă de limbi. Al doilea roman în limba engleză, Bad Blood, a fost publicat în iulie 2018 și a fost vândut până în prezent în peste douăzeci de țări.