Lawrence Foster

Născut în 1941 la Los Angeles, din părinţi români, Lawrence Foster a fost un remarcabil interpret al muzicii lui George Enescu, fiind Director Artistic al Festivalului Internațional “George Enescu” în ediţia din 1998. Cea mai recentă înregistrare a lui Enescu sub bagheta sa – orchestraţie proprie a Octetului pentru coarde cu Orchestre Philharmonique de Monte Carlo pentru EMI – a fost lansată în primăvara anului 2009.
În ianuarie 2003 Lawrence Foster a fost decorat de preşedintele român pentru contribuția adusă muzicii româneşti.
Pentru Lawrence Foster, stagiunea 2009-2010 marchează începutul mandatului său ca director muzical al Orchestrei Operei Naționale din Montpellier, dar și cea de-a opta stagiune ca director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Gulbenkian din Lisabona.
Reperele stagiunii precedente includ concerte cu Gewandhausorchester (cu Lisa Batiashvili ca solistă), Orchestra Filarmonicii din Helsinki, Orchestra Filarmonicii din Olanda şi o apariţie la Festivalul Grafenegg (iulie 2010). De asemenea, a dirijat ambele concerte de Chopin cu Daniel Barenboim ca solist, alături de Orchestra Gulbenkian şi Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. Alte angajamente includ colaborarea cu NDR Sinfonieorchester Hamburg, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orkest Residentie (cu Aldo Ciccolini), Orchestra Simfonică din Tivoli (cu Evgheni Kissin), plus concerte de închidere a sezonului 2010-2011 cu MDR Sinfonieorchester Leipzig. După succesul înregistrat cu recentul ciclu de simfonii ale lui Schumann cu Filarmonica din Cehia (înregistrat pentru Pentatone), a revenit la pupitrul orchestrei în primăvara anului 2011.
Lawrence Foster a lucrat cu un număr mare de orchestre de tineret. În vara anului 2004 a adus Orchestra de Tineret Australiană la BBC Proms şi Concertgebouw din Amsterdam şi a luat orchestra în turneu din nou în iulie 2007. A făcut un turneu de Paşte cu Junge Deutsche Philharmonie în 2009 şi a dirijat Orchestra Academiei la Schleswig-Holstein Musik Festival în august 2009. Anterior a fost director muzical al Festivalului și al Școlii de la Aspen şi a revenit în vara anului 2009, pentru aniversarea celei de a 60-a ediţii a Festivalului.
Ca dirijor de operă, Lawrence Foster a apărut pe scenele celor mai mari teatre din întreaga lume. Colaborează frecvent cu Hamburgische Staatsoper, dirijând Pélléas et Mélisande în 2008-2009 și o producție a operei Freischütz de Weber acest sezon. Planurile la Hamburg includ o repunere în scenă a operei Carmen în 2010-2011 şi în 2011-2012 a spectacolului Pique Dame. În primăvara anului 2011 a revenit la Opera din Marsilia pentru o producţie Wozzeck, iar apoi a dirijat, în premieră mondială, o nouă operă de René Koering pentru Opera din Monte Carlo. Va urma debutul la Opera din Frankfurt, cu o producţie a spectacolului Khovanschina în 2012-2013. Interpretarea spectacolului Esmeralda de Louise Bertin din 2008 de la Festivalul Montpellier a fost lansată pe piaţă ca o înregistrare live.
Cu Orchestra Gulbenkian, Lawrence Foster prezintă la Lisabona cel puţin o operă în concert pe stagiune. Ca director muzical al Orchestrei Operei Naționale Montpellier a dirijat producţiile Die Zauberflöte în toamna anului 2009 şi Otello în primăvara anului 2010.
Lawrence Foster a mai deţinut Directorships Music cu Simfònica Orquestra de Barcelona, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra simfonică din Houston şi Orchestre de Chambre de Lausanne.