Joi se lansează „Share Location: Rezistența Făgăraș” – o inițiativă de comemorare a femeilor care au luptat împotriva comunismului

Getting your Trinity Audio player ready...

Institutul de Cercetare Făgăraș anunță cu entuziasm lansarea proiectului „Share Location: Rezistența Făgăraș”, o inițiativă menită să aducă în prim-plan viața și lupta femeilor care s-au opus regimului comunist. Proiectul cuprinde o serie de evenimente variate, printre care o piesă de teatru documentar, dezbateri publice, expoziții și ateliere pentru copii și tineri.

Premiera spectacolului de teatru documentar „Share Location: Rezistența Făgăraș” va avea loc joi, 13 iunie, de sărbătoarea Înălțării/Ziua Eroilor, la Crama Cetății Făgăraș. Piesa va fi jucată apoi în diverse locații după cum urmează:

  • Sâmbătă, 15 iunie – #Garaj30, Mândra
  • Vineri, 21 iunie – Șura Culturală Gușterița, Sibiu
  • Sâmbătă, 20 iulie – Teatrul Bis, Sibiu
  • Vineri, 26 iulie – Recea
  • Duminică, 28 iulie – Șona
  • Vineri, 23 august – Memorialul Închisoarea Pitești
  • Duminică, 25 august – Muzeul de Artă Casa Simian, Râmnicu Vâlcea

Proiectul urmărește să exploreze teme mai puțin discutate ale moștenirii comuniste în societatea contemporană, incluzând rolul femeilor în lupta de rezistență, memoria colectivă, trauma transgenerațională și procesul de vindecare. Obiectivul principal este de a crea un spațiu mobil al memoriei, care să servească drept punte între generațiile care au trăit comunismul și cele care trăiesc consecințele acestuia.

Proiectul este coordonat de Ioana Hașu-Georgiev, cercetătoare a trecutului recent, care a explicat: „Este prima oară când m-am gândit la un produs la intersecția a două domenii: Teatru și Istorie. Spectacolul este conturat în jurul femeilor rezistenței, cele fără de care mișcarea armată împotriva comunismului ar fi avut altă soartă.”

Echipa din spatele spectacolului include:
– Rada Constantinov, actriță
– László Vadas, text și regie
– Mihaela Popescu, scenograf
– Ionuț Marinache, light/sound designer
– Ioana Hașu-Georgiev, documentare

În cadrul proiectului vor fi organizate și o serie de ateliere pentru copii sub conceptul „Țara Bunicilor”. Aceste ateliere își propun să creeze un dialog de explorare între copii și istoria comunistă, folosind jocuri de rol, materiale audio-video, poze vechi și documente din arhive.

Primele două ateliere pilot au avut loc în luna aprilie la Școala Gimnazială Mândra (jud. Brașov) și la Școala Andreiană (Sibiu), urmând ca alte patru ateliere să acompanieze spectacolul de teatru.

Proiectul „Share Location: Rezistența Făgăraș” este realizat în colaborare cu numeroși parteneri, printre care Coolturada, Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat, Casa de Cultură Făgăraș, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Asociația Sătească Șona Noastră, Mândra Project (Muzeul de Pânze și Povești, Mândra Chic), Memorialul Închisoarea Pitești, Muzeul Comunismului pentru Copii, Șura Culturală Gușterița, Teatrul Bis Sibiu, Fundația Comunitară Vâlcea, Muzeul Județean Vâlcea.