„Share location: Rezistența Făgăraș” – memoria femeilor care au luptat împotriva comunismului

Getting your Trinity Audio player ready...

În Țara Făgărașului, un proiect unic își propune să aducă în prim-plan poveștile nespuse ale femeilor care au luptat împotriva comunismului. Proiectul „Share location: Rezistența Făgăraș”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și derulat prin intermediul Făgăraș Research Institute, include o serie de inițiative menite să recunoască și să celebreze contribuția acestor eroine uitate.

De-a lungul anilor, sute de femei din regiune au fost intervievate pentru documentarea și înțeleagerea rolului acestora în rezistența anticomunistă. Aceste femei, deși esențiale în susținerea luptei, nu au fost recunoscute adecvat în studiile istorice. Fără dosare la Securitate și cu prezențe marginale în documentele istorice, contribuția lor a rămas în mare parte neobservată.

„Le-am intervievat de-a lungul anilor, mai întâi pentru a înțelege povestea celor din prima linie: bărbații din munți. Apoi am revenit la dialogul cu ele pentru a descifra împreună postmemoria luptei de rezistență la scară micro: în comunitate, în lanțul transgenerațional, în noi înșine.” – a explicat Ioana Hașu inițiatoarea proiectului. „Deși sprijinul lor a fost crucial, femeile rezistenței nu prea există în registrul oficial al istoriei.”

În cadrul proiectului, vor avea loc o serie de evenimente, ateliere pentru copii și tineri, dezbateri cu publicul, dar și teatru documentar, toate menite să sensibilizeze și să informeze despre această parte adesea neglijată a istoriei românești. Scopul este nu doar de a recunoaște sacrificiile acestor femei, ci și de a încuraja o înțelegere mai profundă a traumei colective lăsate de comunism.

„Am convins-o și pe bunica să deschidem subiectul. Ne-am însoțit reciproc o bucată de drum, în procesul de acceptare a unei răni care nu s-a cicatrizat încă,” a mărturisit Ioana Hașu.

Evenimentul este dedicat memoriei Eugeniei Comanici și sutelor de femei din regiune care și-au riscat viața luptând pentru valorile în care credeau, chiar dacă acest lucru însemna să se opună unui regim brutal. „Rezistența Făgăraș” este despre ele și despre noi, despre moștenirea comunismului în societatea contemporană, dincolo de granițele Țării Făgărașului.

Inițiatoarea proiectului, doamna Ioana Hașu este invitată la emisiunea Zori de Zi de la Radio Clasic FM, începând cu ora 9:15.