Marea Britanie a acuzat sâmbătă Kremlinul că încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina

Marea Britanie afirmă că ofițerii de informații ruși au fost în contact cu o serie de foști politicieni ucraineni în cadrul planurilor pentru o invazie.

Ministerul de Externe britanic a refuzat să furnizeze dovezi care să susțină acuzațiile sale, care au venit într-un moment de tensiuni mari între Rusia și Occident din cauza amplasării de trupe rusești în apropierea graniței sale cu Ucraina. Moscova a insistat însă că nu are planuri de invadare.

Ministerul britanic a declarat că deține informații că guvernul rus îl consideră pe fostul parlamentar ucrainean Yevhen Murayev drept un potențial candidat la conducerea unei conduceri pro-ruse.

„Nu vom tolera complotul Kremlinului de a instala o conducere pro-rusă în Ucraina”, a declarat secretarul britanic de externe Liz Truss pe Twitter. „Kremlinul știe că o incursiune militară ar fi o greșeală strategică masivă, iar Marea Britanie și partenerii săi ar impune Rusiei un cost sever”.

Declarația britanică a fost făcută publică la primele ore ale zilei de duminică, ora Moscovei și Kievului, și nu a existat nicio declarație imediată din partea Kremlinului sau a lui Murayev.

O sursă din Ministerul de Externe a spus că nu este o practică obișnuită să împărtășim chestiunile de informații, iar detaliile au fost desecretizate doar după o analiză atentă pentru a descuraja agresiunea rusă.

Ministerul rus de Externe a respins comentariile calificându-le drept „dezinformare” și acuzând Marea Britanie și NATO de „escaladarea tensiunilor” asupra Ucrainei.

„Îndemnăm Ministerul de Externe să înceteze aceste activități provocatoare, să nu mai răspândească prostii și, în sfârșit, să-și concentreze eforturile pe studierea istoriei jugului mongolo-tătar”, a spus ministerul pe contul său oficial de Facebook.

Afirmațiile britanice apar la o zi după ce diplomații de top din SUA și Rusia nu au reușit să facă un progres major în discuțiile pentru a rezolva criza din Ucraina, deși au fost de acord să continue discuțiile. Rusia a făcut cereri de securitate Statelor Unite, inclusiv oprirea expansiunii NATO spre est și promisiunea că Ucraina nu va avea niciodată voie să se alăture alianței militare occidentale.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Emily Horne, a declarat într-o declarație: „Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-și determina propriul viitor și suntem alături de partenerii noștri aleși democratic din Ucraina”.

Murayev, 45 de ani, este un politician pro-rus care se opune integrării Ucrainei în Occident. Potrivit unui sondaj al think tank-ului Razumkov’s Center, realizat în decembrie 2021, el s-a clasat pe locul șapte printre candidații la alegerile prezidențiale din 2024, cu un sprijin de 6,3%.

Marea Britanie, care săptămâna aceasta a furnizat Ucrainei 2.000 de rachete și o echipă de instructori militari, a mai spus că deține informații că serviciile ruse de informații mențin legături cu foști politicieni ucraineni, inclusiv personalități de rang înalt cu legături cu fostul președinte Viktor Ianukovici.

Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după trei luni de proteste împotriva guvernării sale și a fost condamnat în lipsă la 13 ani de închisoare sub acuzația de trădare în 2019.