Orchestra Teatrului Mariinsky

 

Orchestra Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg este una din cele mai vechi instituţii muzicale din Rusia., atestata documentar încă de la începutul secolului 18.
În secolul 19, orchestra înfloreşte sub bagheta lui Eduard Napravnic care a condus-o timp de peste 50 de ani. Excelența acestei orchestre a fost recunoscută de muzicieni de valoare internaţională care au dirijat-o: Hector Berlioz, Richard Wagner, Hans von Bulow, Gustav Mahler. În perioada sovietică, aceste tradiţii bogate au fost continuate de dirijori precum Vladimir Dranishnikov, Ariy Pazovsky, Evgheni Mravinschi, Constantin Simeonov, Yuri Temirkanov. Orchestra a participat la premiera multora din operele scrie de Ceaikovski, Prokofiev, Glinka, Mussorgsky, Rimsky-Korsakov, dar şi balete de Asafyev, Shostakovich sau Haceaturian.
Din 1988 orchestra îl are la conducerea sa pe celebrul dirijor Valery Gergiev, una dintre cele mai importante personalităţi ale muzicii internaţionale. Prezenţa lui Gergiev la pupitrul orchestrei a propulsat-o în topul celor mai importante orchestre ale lumii. Repertoriul orchestrei a fost extins iar acum include integrala simfoniilor de Shostakovich, Prokofiev, Mahler şi Beethoven, Requiemurile de Mozart, Verdi şi Tiscenco, lucrări de Ceaikovski, Stravinski, Scedrin. Orchestra susţine în mod regulat concerte în întreaga Europă dar şi în America, Japonia şi Australia.  În 2008 Orchestra Teatrului Mariinsky, sub conducerea lui Valery Gergiev, a intrat în Top 20 al celor mai bune orchestre din lume.