Schimbările climatice se fac simțite în Europa

Europa ar trebui să se pregătească pentru mai multe valuri de căldură mortale cauzate de schimbările climatice. Anul trecut, în Europa a fost cu aproximativ 2,3 grade Celsius mai cald decât în perioada preindustrială.

Potrivit unui raport de amploare, anul trecut, continentul care se încălzeşte cel mai rapid din lume, Europa, a fost cu aproximativ 2,3 grade Celsius mai cald decât în perioada preindustrială, relatează AFP. 

Căldura extremă, seceta care afectează culturile, temperaturile record ale suprafeţei mării şi topirea fără precedent a gheţarilor se numără printre efectele prezentate în raportul „Starea climei în Europa 2022”, realizat de Organizaţia Meteorologică Mondială şi de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.

Raportul arată cum Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală începând cu anii 1980, cu efecte profunde asupra structurii socio-economice şi a ecosistemelor din regiune. În 2022, Europa a depăşit cu aproximativ 2,3 °C media preindustrială (1850-1900), utilizată ca bază de referinţă pentru Acordul de la Paris privind schimbările climatice. 

Dar, ca semn de speranţă pentru viitor, anul trecut, pentru prima dată, energia regenerabilă a generat mai multă electricitate decât gazele fosile poluante. Energia eoliană şi solară a generat 22,3% din energia electrică din Uniunea Europeană (UE) în 2022, depăşind gazele fosile (20%).

O echipă de oameni de știință condusă de Alex Bernadini, care a efectuat un studiu important referitor la impactul activității umane asupra sistemelor planetei noastre, a descoperit un lucru înspăimântător pentru omenire. Fizicienii au constatat că Pământul ar putea fi aruncat în haos, dacă nu vor fi stopate schimbările climatice. Atunci ”ne vom pierde orice speranță de a rezolva situația”.

Lucrarea, care a fost publicată în revista Earth and Planetary Astrophysics, avertizează că după un anumit punct, fenomenele extreme de pe Terra vor fi de necontrolat și se va ajunge într-un haos imprevizibil, fără cale de întoarcere, potrivit Science Alert.

Folosind o teorie concepută pentru a modela supraconductivitatea, o echipă de fizicieni condusă de Alex Bernadini de la Universitatea din Porto din Portugalia a arătat că, după un anumit punct, nu vom mai putea restabili echilibrul climei Pământului.