Seria de fotografii Sieranevada, semnată de Cristi Puiu, la PARIS PHOTO 2018

Seria de fotografii Sieranevada, semnată de Cristi Puiu, a fost selectată, la propunerea Galeriei Baril din Cluj, pentru secţiunea PRISMES în cadrul Paris Photo 2018, care are loc până pe 11 noiembrie la Grand Palais, Cristi Puiu fiind singurul artist român selectat anul acesta, informează un comunicat Asociaţia Culturală Iadasarecasa.

În secţiunea PRISMES sunt selectaţi doar 14 artişti care prezintă o expoziţie personală, secţiunea fiind găzduită în Salon d’Honneur la primul etaj al Grand Palais.

În luna ianuarie 2016, Sieranevada se află în post-producţie. Tot atunci am pornit în căutarea unei imagini pentru afiş. Am traversat Bucureştiul de la est la vest, sperând să găsesc în inima cvartalelor de blocuri construite în anii ’80 imaginea susceptibilă de a spune ceva despre mine şi despre filmul la care încă lucram. Astfel, pornind de la cimitirul Mărcuţa, trecând pe acasă şi traversând centrul către Lacul Morii, am adunat peste 9.000 de fotografii. Dintre acestea, una a devenit afişul filmului Sieranevada„, mărturiseşte Cristi Puiu, citat în comunicat.

Expoziţia Paris Photo şi standul care găzduia lucrările lui Cristi Puiu au fost vizitate de ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu.

Paris Photo e cel mai important salon de fotografie din lume. Şi se întâmplă foarte rar ca o galerie românească să fie invitată să expună. Anul acesta este cazul. Galeria Baril, condusă de Sorin Neamţu şi Tiberiu Adelmann, prezintă o serie de fotografii realizate de cunoscutul cineast Cristi Puiu, Margine de oraş, decor de iarnă, imagini parcă în alb-negru, lumină cenuşie, minimalism – e universul ultimului sau film, Sieranevada (un film care a avut critici foarte bune în Franţa). M-am bucurat să îi întâlnesc pe cei doi curatori şi să îl revăd după multă vreme pe Cristi Puiu, cel care a deschis întrucâtva apetitul festivalului de la Cannes pentru cinema-ul românesc, graţie filmului Marfa şi Banii, un excelent road movie minimalist, după cum îl descria presa franceză acum 18 ani” a scris ambasadorul Niculescu pe pagina sa de Facebook.

De remarcat faptul că seria de fotografii a fost promovată de o galerie românească, Baril, de asemenea, singura galerie românească prezentă la prestigiosul festival, reprezentată la Paris de Sorin Neamţu, se arată în comunicat.