Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București sărbătorește Ziua Culturii Naționale

Getting your Trinity Audio player ready...

Pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București își deschide porțile pentru public, oferind intrare liberă la Muzeul Teatrului Național și o serie de evenimente speciale pentru a celebra cultura românească.

Muzeul TNB, situat la subsolul Sălii Mari, va fi accesibil tuturor vizitatorilor între orele 12:00 – 18:00. Un moment deosebit va fi proiecția unui drapel cu o înălțime de 38.5 metri pe turnul scenei Teatrului Național, marcând astfel sărbătoarea națională.

La Sala Atelier a TNB, începând cu ora 19:00, va fi prezentat un spectacol-coupé special pentru Ziua Culturii Naționale, care va cuprinde reprezentațiile „Emmi – Amor pierdut, viață pierdută”, una dintre puținele piese scrise de marele poet Mihai Eminescu, și „Amintiri din copilărie”, un one-man show bazat pe narativul lui Ion Creangă. Spectacolul „Emmi” va fi interpretat de actorii Raluca Aprodu, Alexandru Potocean, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos și Răzvan Popa, sub regia lui Răzvan Popa, iar „Amintiri din copilărie” va fi prezentat de actorul Vitalie Bichir.

Pe lângă aceste evenimente, TNB va participa la sărbătorirea Zilei Culturii Naționale printr-un turneu cu spectacolul „La câțiva oameni distanță de tine” în regia lui Radu Afrim, bazat pe un text al autorului român Dan Coman. Spectacolul se va juca la Oradea pe 15 ianuarie și la Arad pe 16 ianuarie.

Publicul va avea, de asemenea, ocazia să participe la Tururile Ghidate ale Teatrului Național, care propun un traseu prin culisele, atelierele și cabinele actorilor. Ghidul tururilor, Ionuț Corpaci, va dezvălui secretele celui mai mare teatru din Europa.

Muzeul Teatrului Național va găzdui, de asemenea, expoziția „Regina Maria la teatru”, care cuprinde costume de scenă și obiecte aparținând unor mari actori din istoria teatrului românesc. Expoziția, vernisată la 27 martie 2023, oferă experiențe vizuale și auditive inovatoare și se concentrează pe o rochie cu trenă aparținând Reginei Maria a României.

Foaierele expoziționale ale TNB vor expune lucrări ale tinerilor artiști vizuali din programul național „Tinere Talente” și „Memorabilia”, o expoziție de afișe, fotografii, instrumente, costume și obiecte de scenă din cei 50 de ani de activitate artistică a artistului Nicu Alifantis.

Această celebrare a culturii naționale la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București reprezintă o oportunitate excelentă pentru publicul larg de a se conecta cu patrimoniul cultural românesc și de a celebra contribuțiile importante ale artiștilor la istoria și cultura țării. Prin activitățile și evenimentele pregătite, TNB subliniază importanța artei și a culturii în viața cotidiană și în dezvoltarea societății.