×

Urmele de vehicule vechi de 22.000 de ani descoperite în SUA

Urmele de vehicule vechi de 22.000 de ani descoperite în SUA

Urme de tracțiune și amprente umane, datând de acum 22.000 de ani, au fost descoperite în Parcul Național White Sands din New Mexico. Cercetătorii cred că acestea au fost lăsate de oameni care trăgeau bucăți lungi de lemn încărcate cu bunuri, folosind un dispozitiv rudimentar cunoscut sub numele de travois.

Ce este un travois?

Un travois este un tip de vehicul primitiv, asemănător cu o roabă, dar fără roată. „Este, practic, o roabă fără roată”, explică Matthew Bennett, cercetător la Universitatea din Bournemouth, Marea Britanie, și membru al echipei care a studiat urmele.

Acest tip de dispozitiv a fost utilizat pe scară largă în diverse colțuri ale lumii, însă descoperirea de la White Sands reprezintă cea mai veche dovadă a utilizării unui astfel de mijloc de transport. „Nu există nimic atât de vechi”, adaugă Bennett.

Descoperirea urmelor

Parcul Național White Sands este cunoscut pentru numeroasele sale urme fosilizate, inclusiv amprente de animale preistorice și urme umane descoperite în 2017. În 2019, cercetătorii au identificat primele urme de tracțiune asociate cu amprente umane, iar de atunci, au mai fost găsite și altele.

„Apar în mai multe locuri, deci acest obicei era răspândit. Nu este vorba doar despre o singură familie ingenioasă care a folosit travois-ul”, explică Bennett.

Unele dintre urmele de tracțiune constau într-o singură linie, ceea ce sugerează utilizarea unui travois format din două bucăți lungi de lemn unite în formă de triunghi, cu un singur punct de contact cu solul. Alte urme prezintă două linii paralele, indicând un travois construit prin încrucișarea lemnelor în formă de X, ceea ce ar fi oferit mai multă stabilitate.

În alte părți ale lumii, travois-ul era tras de câini sau cai, dar nu există dovezi că oamenii de la White Sands foloseau animale pentru a-și transporta bunurile.

Implicațiile istorice ale descoperirii

Datarea acestor amprente, anunțată oficial în 2021, contestă teoria conform căreia oamenii au ajuns în America doar după retragerea ghețarilor, acum aproximativ 15.000 de ani. „Migrarea în Americi este un subiect controversat, dar suntem destul de siguri de aceste date”, spune Bennett. „Povestea tradițională spune că ghețarii s-au topit și oamenii au sosit, dar este posibil ca unii să fi ajuns înainte ca drumul să fie complet blocat”.

Mai mult, descoperiri recente sugerează că oamenii ar fi putut ajunge în Americi chiar și acum 33.000 de ani, mult mai devreme decât se credea anterior.

Urme similare ar putea exista în alte părți ale lumii

Bennett este de părere că urme similare există și în alte locuri din lume, dar încă nu au fost recunoscute ca atare. De fapt, echipa sa a descoperit deja urme asemănătoare și în alte regiuni ale Statelor Unite.

Un detaliu fascinant este că urmele de tracțiune trec adesea peste amprentele celui care trăgea travois-ul, exact cum ar fi de așteptat. În unele cazuri, cercetătorii au identificat amprente paralele de copii, ceea ce sugerează că și cei mici însoțeau adulții în aceste călătorii.

Această descoperire oferă o nouă perspectivă asupra primelor mijloace de transport folosite de oamenii preistorici și asupra modului în care primii locuitori ai Americii își transportau bunurile, cu mult înaintea apariției roții sau a animalelor de povară.

Sursa:  Quaternary Science Advances


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura