Bucharest Photofest 2019. Festivalul internaţional de fotografie al Capitalei

Ediţia 2019 a Bucharest Photofest, festivalul international de fotografie al Capitalei, este inaugurată , marţi, la ora 19.00, la librăria Cărtureşti Carusel, din Bucureşti.

Tema centrală a Bucharest Photofest 2019 este Conservarea / Preserving, în sensul larg al cuvântului. Proiectul central, constituit din trei expoziţii colective (Preserving), fiecare grupată în jurul temei acestei ediţii şi cu specificitatea temei secundare (Preserving. Nature / Preserving. Culture / Preserving. Humanity), reunesc o serie de mai mulţi artişti recunoscuţi internaţional, români şi străini. De la natură la cultură via intenţiile, realizările, eşecurile şi speranţele omului, cele trei dimensiuni compun astfel un program mai amplu de educaţie prin cunoaştere, de responsabilizare prin punerea în context şi de semnalare civic-culturală a problemelor.

”Din 1 Octombrie, Bucureştiul va fi mai vizual decât oricând. Începe Bucharest Photofest, cel mai amplu festival de fotografie din România!”, spun organizatorii manifestării.

Cele peste 30 de evenimente – expoziţii, proiecţii de filme, dezbateri şi discuţii, workshopuri şi prezentări de portofoliu, dar şi masterclass sau portfolio review- sunt programate pe durata a două săptămâni peste zece spaţii din centrul Capitalei. Invitaţi speciali sunt speakeri şi artişti care vor ajunge la Bucureşti sau vor expune în cadrul ediţiei în curs. Printre aceştia se numără Michael Carroll (SUA), Miguel Angel Sanchez (Spania), Sebastian Suki Belaustegui (Argentina), Emanuil Treyman (Bulgaria), Jeanette Hägglund (Suedia), Nicholas JR White (Marea Britanie) şi Iago Corazza (Italia).

„Prin coagularea conceptuală a unor expoziţii individuale şi colective, festivalul international de fotografie Bucharest Photofest, pe de-o parte se raportează la standardele internaţionale ale marilor expoziţii şi festivaluri de fotografie din lume, iar pe de altă parte încearcă să se impună ca standard profesional şi artistic în contextul realităţilor cultural-sociale din România.”, a declarat Ionuţ Trandafirescu, directorul Festivalului Internaţional de fotografie Bucharest Photofest.

Bucharest Photofest, ajuns în 2019 la a patra ediţie, este un festival-platformă care şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională. Dincolo de faptul că este un proiect cultural prezentat într-un concept coerent articulat, fotografia devine în contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualităţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuală.

Manifestarea este organizată de Grupul Filos, fondat în 2010 ”din pasiune pentru cultură şi din dorinţa de a asigura un cadru profesionist pentru activităţile culturale organizate”, arată prezentarea oferită presei. Cu o experienţă bogată în elaborarea şi promovarea de proiecte inedite, de-a lungul timpului a reuşit să organizeze numeroase evenimente culturale (expoziţii, festivaluri, dezbateri, conferinţe, şcoli de vară, workshopuri, editarea de carte în format tipărit sau digital etc). Domeniile principale de activitate sunt editarea de carte, organizarea de evenimente, creaţie grafică şi design sau expediţiile de fotografie.