Zilele lungi și însorite ale verii sunt perfecte pentru picnicuri, dar și pentru apariția unor musafiri nepoftiți: viespile. Deși sunt adesea privite ca insecte agresive, specialiștii atrag atenția că ele joacă un rol esențial în natură, fiind polenizatori și prădători ai altor insecte.
Viespile care ajung, de obicei, la mesele noastre sunt viespea comună (Vespula vulgaris) și viespea germană (Vespula germanica). Acestea își găsesc drumul către mâncare folosind mai întâi mirosul, apoi reperele vizuale. Primul sfat al biologilor este să rămânem nemișcați în prezența lor: gesturile bruște și respirația accelerată pot fi interpretate ca semne de agresiune, determinând viespea să înțepe.
Un alt truc este să observăm ce anume consumă insecta – carne, gem sau băuturi dulci. Asta ne indică nevoile coloniei sale și ne ajută să pregătim „oferta” potrivită. Dacă îi punem deoparte o porție din ceea ce a ales inițial și o plasăm la mică distanță de noi, viespea se va concentra asupra „mesei” dedicate și ne va lăsa în pace.
Specialiștii explică faptul că, la începutul verii, viespile preferă proteinele – necesare pentru hrănirea larvelor – iar spre finalul sezonului se orientează către zaharuri, întrucât larvele se transformă în pupe și nu mai au nevoie de hrană solidă. Această schimbare de dietă este influențată și de vreme, disponibilitatea prăzii și ritmul de creștere al coloniei.
Viespile nu recrutează în masă alte exemplare către sursele de hrană, așa cum fac albinele, așa că este puțin probabil să fim înconjurați de roiuri dacă una singură ne vizitează.
În loc să le alungăm agresiv, cercetătorii recomandă să folosim aceste mici trucuri pentru a conviețui cu ele. Astfel, putem să ne bucurăm de picnicuri liniștite, în timp ce ajutăm niște veritabili „controlori” naturali ai dăunătorilor.
Descoperă mai multe la Radio Clasic
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.













