Interviul săptămânii cu Dan Popescu și Mădălina Pașol

Dan-Popescu-si-Irina-Pasol

Vineri, 30 iunie, de la ora 12:00, invitați în studioul Radio Clasic sunt pianista Mădălina Pașol și compozitorul Dan Popescu.

Realizator Irina Hasnaș

Pe 18 iunie 2017, remarcabila pianistă Mădălina Pașol a urcat pe scena Teatrului Naţional București pentru a interpreta în primă audiție un recital format din 10 compoziții muzicale clasice, semnate de compozitorul Dan Popescu.

Dan Popescu este un nume nou (o prezență aproape excentrică) în lumea muzicii clasice, însă cu pasiune înnascută pentru muzica cultă, pasiune care a trasformat un om din lumea afacerilor, într-un adevărat artist, aflat acum la lansarea primului album de compoziție.

Dan Popescu și-a început studiile de pian în cadrul Școlii de Muzică nr. 5. din București, sub îndrumarea Profesorului Compozitor, Liviu Dandara. Pasiunea pentru acest instrument a descoperit-o mai târziu, alături de profesorul Dumitrescu. După mai bine de 40 de ani, acesta își începe cariera de compozitor la cel mai frumos îndemn, cel al fiicei sale, asa cum se poate vedea și din declaraţia sa:
Iniţial, exemplul mi-a fost dat de fiica mea, care a creat în mod neașteptat o primă compoziţie dedicată… mie, un moment foarte emoţionant. De multe ori, mă așez în faţa pianului, pornesc într-o direcţie și descopăr o frază sau un crâmpei de măsură – de acolo poate porni o întreagă melodie. De cele mai multe ori însă, rafinarea unei piese este o căutare de-a lungul mai multor luni, o muncă, un obiectiv de a parcurge anumite fraze, direcţii armonice sau linii melodice. Dar întotdeauna, inspirația vine chiar de la instrumentul la care compun – pianul. Vibraţiile sale, sunetul polifonic și armoniile, cumva, îmi direcţionează urechea, mâna? Este greu de spus...

Mădălina Pașol reprezintă, fără îndoială, un nume sonor, atât în România cât și în străinătate, cu numeroase premii la activ și o activitate ca pianist concertist pe scenele importante din Europa și Asia, fiind invitată ca jurat al concursurilor de pian naționale și internaționale. 

În Germania, Mădălina Pașol s-a remarcat prin colaborarea cu Filarmonica din Berlin sau Orchestra Operei Comice din Berlin, iar concursuri precum ARD Munich și înregistrările pentru Deutschland Radio și RBB Kulturradio Germania demonstrează abilitățile excepționale ale pianistei.