Matematica justiției sociale

Getting your Trinity Audio player ready...

Un nou articol publicat de grupul  Nature trateaza tema justiției sociale din perspectiva matematicii. Astfel, se prezintă cum Carrie Diaz Eaton  a reușit să integreze cercetarea din domeniul justiției sociale în cariera sa de matematician, acesta fiind martoră încă din copilărie la activitatea de justiție socială a tatălui său, originar din Peru, care ajuta alți imigranți hispanofoni să se stabilească în SUA.

După ani de studii și formare în științele exacte, Diaz Eaton a revenit în Providence, colaborând cu Woonasquatucket River Watershed Council pentru proiecte de conservare a mediului și sprijinirea comunităților locale defavorizate. Folosindu-și expertiza în analiză de date și vizualizare, Diaz Eaton a identificat nevoi neprevăzute, cum ar fi ajutarea localnicilor să acceseze mai bine resursele comunității. Spre exemplu, Diaz a dezvoltat un chestionar pentru a ajuta membrii comunității să aleagă opțiunile corecte de asistență medicală, în funcție de statutul lor de imigrare și de acoperirea asigurării de sănătate. Prin acest proiect a demonstrat cum logica matematică poate fi aplicată pentru a crea soluții eficiente.

Deși aplicarea matematicii în cercetarea justiției sociale poate părea neobișnuită, rigurozitatea acestui domeniu se dovedește a fi promițătoare în identificarea și implementarea soluțiilor pentru problemele sociale iar matematicienii care se confruntă cu provocările aplicării matematicii la probleme complexe ce afectează comunitățile, găsesc această muncă satisfăcătoare.

Mai mulți matematicieni subliniază importanța accesului la date pentru cercetarea problemelor sociale, spreexemplu Omayra Ortega, matematician aplicat și epidemiolog la Sonoma State University, a investigat factorii care influențează acceptarea vaccinurilor în comunități diferite, demonstrând economiile semnificative de costuri ale unui program național de vaccinare împotriva rotavirusului în Egipt iar Lily Khadjavi de la Loyola Marymount University a utilizat datele opririlor de trafic ale LAPD pentru a dezvălui rate disproporționate de percheziții în rândul șoferilor de culoare, publicând cercetări esențiale și contribuind la consiliul de consiliere pentru identitate rasială și profilare din California.

Alți matematicieni precum Tian An Wong de la University of Michigan-Dearborn și Jonathan Dawes de la University of Bath explorează probleme complexe legate de poliție predictivă și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, integrând abilități noi și colaborări interdisciplinare în cercetările lor.

Proiectele de justiție socială necesită colaborări cu lideri comunitari și activiști, fiind esențial ca matematicienii să fie deschiși la perspective din alte domenii, astfel, Michael Small de la University of Western Australia și-a adaptat cercetarea pentru a aborda probleme de sănătate mentală în rândul tinerilor și al populației indigene din Australia.

Cu toate provocările de carieră, matematicienii implicați în cercetarea justiției sociale găsesc această muncă extrem de satisfăcătoare și cu un impact real în lume. Diaz Eaton subliniază importanța sprijinului universitar pentru acest tip de cercetare, încurajând discuții deschise și transparente despre valoarea acesteia.