Moștenitoarea BASF renunță la averea de 25 de milioane de Euro

Getting your Trinity Audio player ready...

Marlene Engelhorn, moștenitoarea gigantului chimic BASF, a decis să renunțe la moștenirea ei de peste 25 de milioane de euro, încredințând banii unui consiliu cetățenesc pentru redistribuire. Această decizie vine în urma unei promisiuni făcute cu trei ani în urmă, când a anunțat că intenționează să doneze majoritatea averii sale.

Engelhorn, în vârstă de 32 de ani și rezidentă la Viena, a devenit milionară după decesul bunicii sale, care era descendentă directă a fondatorului BASF. Într-o conferință de presă recentă, ea a anunțat înființarea consiliului „Guter Rat für Rückverteilung” („Sfat bun pentru redistribuire”), care va decide cum se vor cheltui banii.

Consiliul va fi format din 50 de membri, selectați aleatoriu, și va avea recomandări formulate sub îndrumarea experților. Engelhorn a explicat că nu i se pare corect să dețină o asemenea sumă de bani fără a fi făcut ceva special pentru aceasta. Ea a subliniat că bogăția excesivă a celor mai bogați oameni din Austria afectează negativ structura socială și amenință democrația.

Pentru a asigura o selecție echitabilă a membrilor consiliului, vor fi expediate 10.000 de scrisori de invitație în toată Austria. Participanții trebuie să aibă peste 16 ani și să locuiască în Austria. Engelhorn nu va avea un cuvânt de spus în deciziile privind cheltuirea banilor, dar se va asigura că aceștia nu sunt folosiți în scopuri nefavorabile vieții sau inumane.

Consiliul se va reuni la Salzburg pentru șase weekend-uri, de la martie până în iunie, și va prezenta idei pentru redistribuirea fondurilor. Membrii consiliului vor primi o diurnă de 1.200 de euro pentru fiecare weekend. La finalul întâlnirilor, se va decide cum vor fi cheltuiți banii, cu posibilitatea de a fi donați unei singure instituții sau distribuiți mai multor beneficiari.

Marlene Engelhorn și-a păstrat doar o mică parte din moștenire pentru întreținerea personală și nu se teme că va regreta decizia luată. Ea este activ implicată în mai multe proiecte de justiție socială și este un critic al ideii milionarilor filantropici, afirmând că dacă ar fi dorit cu adevărat să salveze lumea, ar fi făcut-o deja.