Profesor roman distins cu Premiul ISSCR Momentum 2024 pentru cercetările  în domeniul celulelor stem și neuroștiințelor

Getting your Trinity Audio player ready...

Societatea Internațională pentru Cercetarea Celulelor Stem (ISSCR) a anunțat că medicul Sergiu P. Pașca, profesor și director al catedrei de organogeneza creierului la Universitatea Stanford din Statele Unite, va fi laureatul Premiului ISSCR Momentum 2024. Această distincție recunoaște realizările excepționale ale cercetătorului aflat la jumătatea carierei, inovatii care au deschis noi orizonturi în domeniul celulelor stem.

Ceremonia de acordare a premiului va avea loc în cadrul Reuniunii Anuale ISSCR 2024, ce va avea loc în orașul Hamburg, Germania, unde profesorul Pașca își va prezenta cercetările în Plenara VII, programată pentru data de 13 iulie 2024.

Profesorul Pașca a fost lăudat pentru contribuțiile sale de către președintele ISSCR, Amander Clark, care a evidențiat munca sa vizionară în domeniul neurodezvoltării și al bolilor neurologice. Aceste contribuții au redefinit modul în care celulele stem sunt utilizate în abordarea întrebărilor fundamentale din neuroștiințe și au adus lumina asupra puterii psihiatriei moleculare.

Într-o declarație modestă, profesorul Sergiu P. Pașca a recunoscut că primirea Premiului ISSCR Momentum este o onoare extraordinară și a subliniat importanța colaborării și a dedicării echipei sale în realizarea acestor descoperiri remarcabile.

Activitatea de cercetare a profesorului Pașca, axată pe înțelegerea regulilor care guvernează dezvoltarea și funcționarea creierului uman, a fost recunoscută la nivel mondial. Laboratorul său de la Universitatea Stanford a fost la originea unor inovații remarcabile în crearea de țesut tridimensional nervos uman și a continuat să facă progrese în neuroștiințele fundamentale și clinice.

Profesorul Pașca, al cărui traseu academic a început la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România, a adus o contribuție semnificativă în pentru înțelegerea  autismului și al altor tulburări neuropsihice, încă din perioada studenției sale.

Premiul ISSCR Momentum 2024 marchează un moment deosebit în cariera profesorului Sergiu P. Pașca și confirmă rolul său de lider în domeniul celulelor stem și neuroștiințelor, aducând recunoaștere internațională contribuțiilor sale la progresul științific și medical.

Profesorul Sergiu Pașca este recunoscut ca un lider de prestigiu în domeniile neuroștiințelor și celulelor stem, chiar și de către cotidianul The New York Times care l-a numit un vizionar în medicină și știință .