The New York Times: O unitate top secretă din Rusia caută să destabilizeze Europa, spun oficiali de securitate

Mai întâi a fost o campanie de destabilizare a Moldovei, urmată de otrăvirea unui comerciant de arme în Bulgaria. Anul trecut, a fost o tentativă de a asasina un fost spion rus în Marea Britanie cu o neurotoxină. Dacă inițial autoritățile au văzut aceste acțiuni ca fiind izolate, acum oficialii de securitate din vest au concluzionat că aceste operațiuni – și poate că și altele – fac parte dintr-o campanie coordonată de a destabiliza Europa. Campania este executată de o unitate de elită din interiorul serviciilor secrete ruse, scrie New York Times.

Oficialii din serviciile secrete a patru țări spun că nu este clar cât de des a fost mobilizat grupul, cunoscut ca Unitatea 29155, care operează de cel puțin un deceniu, dar care abia a fost descoperit. Aceștia avertizează că este imposibil de știut când și unde agenții din cadrul unității speciale operează.

Scopul Unității 29155, despre care nu s-a scris anterior, subliniază gradul ridicat al războiului președintelui rus, Vladimir Putin, cu Vestul, liderul de la Kremlin combinând propaganda, atacurile cibernetice și dezinformarea cu confruntarea militară.

”Cred că am uitat cât de lipsiți de scrupule pot fi rușii la nivel organic”, a spus Peter Zwack, un fost ofițer al serviciilor secrete miliate și fost atașat al Apărării la Ambasada Statele Unite din Moscova, care spune că nu știa de existența unității.

Unitatea se află în subordinea agenției de informații militare GRU.

Deși multe dintre operațiunile GRU rămân un mister, agențiile de servicii secrete din Vest au început să aibă o imagine mai clară asupra ”arhitecturii” acesteia.

În lunile de dinaintea alegerilor prezidențiale din 2016, oficiali americani spun că două unități ale GRU, cunoscute ca 26165 și 74455, au spart serverele Comitetului Național Democrat și e-mailurile lui Hilary Clinton, pentru ca apoi să publice comunicările interne.

Anul trecut, Robert Mueller, procurorul special care s-a ocupat de ingerința Rusiei în alegerile din 2016, a inculpat peste zece ofițeri ai acestor unități. Echipele de piratare au operat în principal de la Moscova.

Prin contrast, ofițerii Unității 29155 călătoresc spre și dinspre țările europene. Unii dintre ei sunt veterani decorați în cele mai sângeroase războaie, inclusiv în Afganistan, Cecenia și Ucraina.

Operațiunile lor sunt atât de secrete, potrivit serviciilor secrete din Vest, încât existența unității este cel mai probabil necunoscută chiar și agenților GRU.

Echipa pare să fie o comunitate strâns unită. O fotografie din 2017 îl arată pe comandantul unității, Andrei V. Averyanov, la nunta fiicei sale într-un costum gri. Acesta pozează alături de colonelul Col. Anatoliy Chepiga, unul dintre cei doi ofițeri inculpați în Marea Britanie pentru otrăvirea fostului spion rus, Sergei Skripal.

”Aceasta este o unitate a GRU care a fost activă de-a lungul anilor în Europa”, a spus unul dintre oficialii europeni pe securitate, care a vorbit sub condiția anonimității pentru a descrie informații secrete. ”A fost o surpriză că rușii, GRU, această unitate, s-au simțit liberi să conducă această activitate extrem de rea în țările prietenoase. A fost un șoc”.

În grade variate, fiecare dintre cele patru operațiuni legate de unitate au atras atenția publicului, chiar dacă a durat până când autoritățile au confirmat că ar fi conectate. Agențiile de informații din vest au identificat pentru prima oară unitatea după lovitura de stat eșuată din 2016 din Muntenegru.
 
Cu toate acestea, oficialii au început să înțeleagă agenda specifică a unității abia după otrăvirea lui Skripal, în martie 2018.

În cele din urmă, autoritățile britanice au demascat doi suspecți, pe colonelul Chepiga și pe Alexander Mișkin, dar operațiunea a fost mult mai complexă decât au dezvăluit oficialii la vremea respectivă. Cu un an înainte de otrăvire, trei agenți ai Unității au călătorit în Marea Britanie pentru o repetiție, au spus ulterior doi oficiali europeni.

Unul a fost Mișkin, al doilea a fost un bărbat care a folosit identitatea de Sergei Pavlov, iar un al treilea bărbat care ar fi folosit numele fals de Sergei Fedotov a supravegheat misiunea.

Ulterior, oficialii au stabilit că doi dintre aceștia – bărbații care au folosit numele de Fedotov și Pavlov – au făcut parte dintr-o echipă care a încercat să-l otrăvească pe comerciantul de arme Emilian Gebrev în 2015. (Ceilalți agenți au fost niște bărbați care foloseau numele de Ivan Lebedev, Nikolai Kononikhin, Alexey Nikitin și Danil Stepanov).

Echipa a încercat de două ori să îl omoare pe Gebrev, o dată la Sofia și o altă dată cu o lună mai târziu.

Deși e o unitate de elită, se pare că bugetul nu este foarte mare, iar agenții împart de multe ori cazări ieftine pentru a economisi pe drum.

Oficialii europeni de securitate sunt de asemenea uimiți de neglijența operațiunilor unității, având în vedere că Skripal a supraviețuit, la fel și Gebrev. Tentativa de lovitură de stat din Muntenegru a atras multă atenție, dar în cele din urmă a eșuat. După un an, Muntenegru a aderat la NATO.