Tratamentul pentru cancerul pulmonar este aprobat în UE

Getting your Trinity Audio player ready...

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis o recomandare pentru extinderea indicației terapeutice a medicamentului Enhertu, care conține substanța activă trastuzumab deruxtecan, pentru tratamentul cancerului pulmonar.

Enhertu este dezvoltat în colaborare de grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca și compania japoneză Daiichi Sankyo. Acest medicament a primit recomandarea de utilizare de către Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA ca tratament monoterapeutic pentru pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) care prezintă mutații active HER2 (ERBB2) și care necesită terapie sistemică după chimioterapie pe bază de platină, cu sau fără imunoterapie.

Recomandarea se bazează pe datele obținute în urma unui studiu de fază II care a demonstrat că medicamentul a dus la o reducere a tumorilor cu 49% și la o durată medie a răspunsului de 16,8 luni la pacienții care au fost anterior tratați pentru acest tip de cancer pulmonar.

Studiul DESTINY-Lung02, care a furnizat aceste date, a fost prezentat la Conferința Mondială IASLC 2023 privind cancerul pulmonar, găzduită de Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului Pulmonar, și a fost publicat simultan în revista Journal of Clinical Oncology pe 11 septembrie.

Deja, medicamentul Enhertu este aprobat în Uniunea Europeană pentru tratamentul pacienților cu o formă avansată de cancer de sân.

Recomandările emise de Comitetul pentru medicamente de uz uman vor trebui să fie oficial aprobate de către Comisia Europeană.