Cod roșu de vânt puternic în zona montană din Prahova

Cod roșu de vânt puternic în zona montană din Prahova

Zona montană înaltă a judeţului Prahova se află, vineri seară, sub avertizare cod roşu de vânt, fiind aşteptate rafale de peste 145-150 km/h, autorităţile emiţând mesaj RO-ALERT pentru staţiunile de pe Valea Prahovei şi pentru comuna Valea Doftanei. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, până la ora 23,00 este valabil un cod roşu meteorologic, în acest interval fiind aşteptate intensificări temporare ale vântului cu rafale de peste 145-150 km/h, spulberând zăpada la peste…

Mai mult

A murit actrița Ilinca Tomoroveanu

A murit actrița Ilinca Tomoroveanu

Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit joi, puţin după ora 19.00, scrie ziarul Adevărul.  Avea 77 de ani, iar în ultima vreme nu a mai apărut pe scenă din cauza problemelor de sănătate. A fost director artistic al Teatrului Naţional Bucureşti.  Ilinca Tomoroveanu s-a născută la 21 august 1941 în Bucureşti, a fost absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar, şi a avut roluri memorabile în teatru,…

Mai mult

Lentila de contact cu Stelian Tănase – Poveste de iarnă

Lentila de contact cu Stelian Tănase – Poveste de iarnă

Vineri, 18 ianuarie, de la ora 12:00, domnul Stelian Tănase vă invită la o poveste de iarnă, într-o nouă ediție a rubricii Lentila de contact. Observ, spune dl. Stelian Tănase,  ceva curios odată cu pogorârea zapezii, a viscolului și a frigului – începând cam de luni. Numeroasa populație Facebook își amintește năvalnic de copilărie. De ce asociem iarna cu copilăria, când de fapt ar trebui să fie pe dos – iarna să ne evoce bătrânețea?…

Mai mult

Primăria Bucureşti la concurență cu marii organizatori de spectacole

Primăria Bucureşti la concurență cu marii organizatori de spectacole

Primăria Capitalei va cheltui aproape un milion de Euro pentru un spectacol gratuit cu cântăreţul şi compozitorul britanic Rod Stewart. Acesta va concerta în Piaţa Constituţiei din Capitală pe 23 septembrie, iar accesul va fi liber. În deschidere cântă trupa Vunk. Născut pe 10 ianuarie 1945, Sir Roderick David Stewart este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni britanici. Artistul englez, care are şi origini scoţiene, este interpretul unor piese celebre, precum „Sailing”, „’Da Ya Think…

Mai mult

La Opera Română protestele se țin lanț

La Opera Română protestele se țin lanț

Mai mulţi angajaţi români ai Operei Naţionale Bucureşti (ONB) i-au fluierat şi huiduit pe balerinii străini care s-au solidarizat cu Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, la un protest organizat, în seară, în faţa instituţiei, strigându-le ”Afară din ţară!” Totodată,  balerina Alina Cojocaru a anunţat în fața Operei că nu va mai urca pe scenă şi că alături de ea alţi 30 de balerini vor să părăsească instituţia. Printre aceştia s-au aflat balerina Marina Minoiu şi balerinul australian…

Mai mult

“Efecte colaterale” la Nottara

“Efecte colaterale” la Nottara

Deşi încă fără sediu, Teatrul Nottara anunţă premiera unui nou spectacol: Efecte colaterale, un text contemporan, semnat de dramaturgul şi scenaristul Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu. Aceasta va avea loc miercuri, 23 martie, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei. Prezentată în premieră pe ţară la Nottara, piesa îmbină ca într-un puzzle mai multe drame de familie, analizează, cu mult umor şi atenţie la nuanţe, riscul de a-l pierde pe celalalt pe drumul propriei împliniri.  Poveşti…

Mai mult

Lentila de contact cu Stelian Tănase – Războiul civil din Grecia

Lentila de contact cu Stelian Tănase – Războiul civil din Grecia

Vineri, 26 iulie, de la ora 12:00, vă invităm să ascultați o nouă ediție a emisiunii “Lentila de contact”, produsă la Radio Clasic de renumitul scriitor și analist politic Stelian Tănase, în parteneriat cu DeskReport. Emisiunea din această săptămână aduce în prim-plan un subiect deosebit de important: Războiul Civil din Grecia, desfășurat între anii 1946 și 1949. Războiul Civil din Grecia a fost un conflict militar și politic major care a urmat celui de-Al Doilea…

Mai mult

Vânătorul de minciuni cu Grigore Cartianu – invitat Liviu Petrina, fost Secretar General PNȚ-CD

Vânătorul de minciuni cu Grigore Cartianu – invitat Liviu Petrina, fost Secretar General PNȚ-CD

Invitatul special al ultimei ediții din acest sezon a emisiunii “Vânătorul de minciuni”, moderată de jurnalistul Grigore Cartianu, este Liviu Petrina. Fost secretar general al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚ-CD), Liviu Petrina a jucat un rol important în viața politică post-decembristă din România. Experiența sa vastă și perspectivele sale unice vor oferi o ocazie rară de a înțelege mai bine evenimentele și deciziile politice care au marcat istoria recentă a țării noastre. Nu ratați…

Mai mult

 Record mondial de temperatură depășit două zile consecutiv

 Record mondial de temperatură depășit două zile consecutiv

Temperatura medie a aerului la suprafața Pământului a atins 17,15°C luni 22 iulie 2024, depășind noul record stabilit cu o zi înainte, de 17,09°C. Luni a fost cea mai fierbinte zi înregistrată, urmând după o duminică record, conform datelor preliminare de la agenția de monitorizare a Uniunii Europene. Temperatura medie a aerului la suprafața Pământului a atins 17,15°C luni, depășind noul record stabilit cu o zi înainte, de 17,09°C – o diferență de 0,06°C. Datele…

Mai mult

Ce înseamnă pentru știință candidatura Kamalei Harris la președinția SUA

Ce înseamnă  pentru știință candidatura Kamalei Harris la președinția SUA

Fiica unui om de știință și susținătoare a diversității în domeniile STEM, perspectivele lui Harris au stârnit optimism printre oamenii de știință După ce președintele SUA, Joe Biden, și-a încheiat campania de realegere, el și alți politicieni democrați de rang înalt și-au exprimat sprijinul pentru vicepreședinta Kamala Harris. Deși situația se poate schimba până la selecția oficială a candidatului democrat pentru președinție în august, se așteaptă pe scară largă ca Harris să concureze împotriva fostului…

Mai mult

Nu toate modelele de inteligență artificială (IA) „open source” sunt de fapt deschise

Nu toate modelele de inteligență artificială (IA) „open source” sunt de fapt deschise

Multe dintre modelele de limbaj mare care alimentează chatboții se revendică a fi deschise, dar restricționează accesul la cod și datele de antrenament. Giganți tehnologici precum Meta și Microsoft își descriu modelele de inteligență artificială (IA) drept „open source” fără a dezvălui informații importante despre tehnologia de bază, afirmă cercetătorii care au analizat o serie de modele populare de chatboți. Definiția open source în contextul modelelor IA nu este încă stabilită, dar susținătorii spun că…

Mai mult

Estonienii își descoperă secretele propriilor gene

Estonienii își descoperă secretele propriilor gene

Luna trecută, aproximativ 210.000 de estonieni, adică 20% din populația adultă, au avut ocazia să afle mai multe despre trăsăturile lor genetice, inclusiv riscul de boli, markeri de ascendență și chiar modul în care organismul lor procesează cafeina. Această curiozitate a fost atât de mare încât portalul online destinat accesării acestor informații a cedat sub presiunea traficului intens. Proiectul, gestionat de Biobanca Estoniană, este unul dintre cele mai mari eforturi de acest fel din lume,…

Mai mult

Metodă pentru desconspirarea imaginilor „deepfake”

Metodă pentru desconspirarea imaginilor „deepfake”

Nature relatează o descoperire recentă prin care cercetătorii apelează la tehnici din astronomie pentru a ajuta la detectarea imaginilor „deepfake” generate de computer — care la prima vedere pot părea identice cu fotografiile reale. Prin analizarea imaginilor fețelor folosind metode utilizate în mod obișnuit pentru a studia galaxiile îndepărtate, astronomii pot măsura cum reflectă lumina ochii unei persoane, dezvăluind astfel semne caracteristice ale manipulării imaginii. „Nu este o soluție perfectă, pentru că avem false pozitive…

Mai mult

Colaborările din domeniul știintei dintre China și Statele Unite reduse semnificativ

Colaborările din domeniul știintei dintre China și Statele Unite reduse semnificativ

Colaborarea științifică a Chinei cu alte țări a scăzut semnificativ de la începutul pandemiei, în special din cauza diminuării parteneriatelor cu Statele Unite, conform unei recente analize. Oamenii de știință au avertizat că tensiunile politice dintre China și Statele Unite, combinate cu pandemia, au avut un impact negativ asupra colaborărilor de cercetare dintre cele două țări. Totuși, este nevoie de timp pentru ca aceste dovezi să se acumuleze în bazele de date de cercetare. Cele…

Mai mult

De ce le place pisicilor să fure obiecte aleatorii

De ce le place pisicilor să fure obiecte aleatorii

Cercetătorii nu au dezlușit misterul pentru care animalele apar cu obiecte precum șosete și mănuși, însă au consideră că obiectele furate nu sunt cadouri.  The Guardian relatează un studiu în care cercetătorii au constatat că acești hoți patrupezi ținteau obiecte specifice. Zi de zi, rătăceau prin cartier și se întorceau acasă pentru a-și lăsa prada. În scurt timp, au adunat o colecție impresionantă de șosete, chiloți, un cardigan pentru bebeluși, mănuși și încă mai multe șosete….

Mai mult

Poziția Kamalei Harris față de schimbările climatice

Poziția Kamalei Harris față de schimbările climatice

Kamala Harris, actual vicepreședinte și noul candidat la președinția Americii a făcut din protejarea mediului o prioritate pe parcursul carierei sale politice De la urmărirea penală a poluatorilor în calitate de procuror general al Californiei, până la susținerea Green New Deal ca senator și votul decisiv pentru Inflation Reduction Act din 2022, Harris a demonstrat un angajament ferm față de cauzele ecologice. Aceasta este cea mai mare investiție în climă din istoria Statelor Unite, alocând…

Mai mult