Aferim!

 

România, 2015, film dramă, color

regizor: Radu Jude
scenarist: Radu Jude, Florin Lăzărescu
operator: Marius Panduru
scenograf: Augustina Stanciu
costume: Dana Păpăruz

Distribuţia: 
Teodor Corban (Zapciul)
Mihai Comănoiu (Fiul zapciului)
Cuzin Toma (Robul fugar)
Alexandru Dabija
Luminiţa Gheorghiu
Alberto Dinache
Mihaela Sîrbu
Şerban Pavlu
Dan Nicolaescu

Cel de-al treilea proiect de lungmetraj semnat de regizorul Radu Jude, produs de Hi Film Productions, a primit sprijin din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, Fondul Cinematografic Naţional din Bulgaria, Programul Media al Uniunii Europene şi Programul Eurimages al Consiliului Europei şi este realizat cu participarea HBO Europe.

Povestea acestui western balcanic se petrece în Valahia primei jumătăţi a secolului al XIX lea, perioadă în care, deşi ţările Române intraseră pe drumul unei modernizări lente şi ireversibile, existau încă realităţi sociale care ţineau de un alt timp şi de o altă mentalitate. Una din aceste realităţi o reprezintă sclavia romilor, care a durat din secolul al XIII-lea pînă la sfîrşitul secolului al XIX-lea, fenomen vag cunoscut şi aproape inexistent în dezbaterea publică actuală, deşi repercusiunile lui afectează în continuare viaţa socială din România. Similar, relaţiile dintre bărbaţi şi femei sunt încă, cel puţin în mediul rural, guvernate de un tip de mentalitate care vine din trecut, fără ca noi, cei de azi, să fim cu adevărat conştienţi de asta.

Subiectul filmului se concentrează în jurul zapciului Costandin, care este angajat de boierul din zona lui să-l găsească pe Carfin, un sclav rom fugit din gospodăria sa.

The Hollywood Reporter califică filmul lui Radu Jude drept „o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant. Dar nu vă lăsaţi păcăliţi de tonul său jucăuş şi ireverenţios”, continuă cronicarul revistei americane, Stephen Dalton. „Sub poleiala umorului dezmăţat şi a imaginii răvăşitoare se ascunde un cal troian – o dramă acidă despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginiei şi rasismului”, adaugă publicaţia americană.

Revista Variety consideră, la rândul său, că „Aferim!” este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi constată că regizorul român e în continuare preocupat de „jocurile de putere şi de „umilinţele” la care oamenii se supun reciproc. „Aferim!” e o incursiune „excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios”.

Câştigătorul trofeului „Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii „Lampa cu căciulă”, „Alexandra”, „O umbră de nor”. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. „Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d?Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Film distribuit de Micro Film în colaborare cu Parada Film.