Cele 11 proiecte finaliste ale Acceleratorului de Idei, programul București 2021

Anul acesta bucureștenii sunt invitați să devină participanți activi la viața orașului. În cadrul programului cadru București 2021 OPEN LAB ce se ghidează pe principiile de colaborare în creație, co-participare, digitalizare, Acceleratorul de Idei a pornit ca un apel deschis pentru idei care să aducă un aport pozitiv la viața orașului, prin colaborări transdisciplinare, schițând felul în care acesta s-ar putea transforma dacă ar deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Între 21 aprilie și 23 mai, bucureștenii au propus 140 de idei de animare și transformare a orașului, prin proiecte precum grădini urbane, festivaluri de muzică și artă stradală în cartiere sau inițiative adresate comunităților din toate cartierele, și nu doar din centru. Dintre acestea, 25 de idei au fost selectate pentru a intra în Acceleratorul de Idei, un atelier intensiv în cadrul căruia participanții s-au conectat și și-au consolidat ideile, pentru a dezvolta proiecte transdisciplinare.

În urma jurizării finale, 11 proiecte finaliste, ce explorează potențialul neexploatat al cartierelor Bucureștiului, vor fi finanțate cu maximum 10.000 de euro și implementate până la finalul lunii septembrie, când Bucureștiul va afla dacă va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021.

O listă completă a proiectelor câștigătoare, care își propun să implice locuitorii orașului în actul creativ, scoțând la iveală povești și locuri puțin cunoscute din oraș.

PERIFERIE
Periferie este proiectul unei viitoare platforme audio-vizuale ce va însuma poveștile din zonele mărginașe ale Bucureștiului, proiect ce se va transforma într-un film documentar de scurt metraj.

DIN STRADĂ LUCRURILE SE VĂD ALTFEL
Din stradă lucrurile se văd altfel targetează adolescenții care își petrec timpul liber în fața blocului, fără a fi implicați în activități motivante și creative. Tinerii vor avea ocazia să spună povestea orașului din perspectiva lor, prin realizarea unui film experimental de docu-ficțiune.

eartoBucharest
eartoBucharest se folosește de mediul sonor pentru a reconecta bucureștenii la oraș prin alcătuirea unei hărți sonore a capitalei. Află mai multe

Festival de muzică și arte în cartierul Ferentari
Construit din perspectiva nevoilor culturale și subculturale ale celor care locuiesc în zona Ferentari, Festivalul de muzică și arte își propune să implice comunitățile periferice, cu potențialul de a se transforma, în următoarele ediții, într-o platformă de susținere și promovare a unora dintre cele mai active și mai puțin reprezentate subculturi din București.

POP-UP EVENT KIT
Pop-up Event Kit este conceput ca un sistem mobil, modular și flexibil, care asigură cadrul pentru desfășurarea evenimentelor culturale în spații neconvenționale, care urmează să devină o resursă mobilă cu ajutorul căreia se poate extinde harta evenimentelor culturale ale Bucureștiului.

FAȚA ASCUNSĂ – O CARTARE A DEPRESIEI ÎN BUCUREȘTI
Proiectul propune explorarea poveștilor personale ale bucureștenilor ca principal atu în lupta împotriva stigmei sociale și translatarea lor într-un format interactiv.

BUCHAREST DISASTER DETOUR
O colaborare între Geneva și București, Bucharest Disaster Detour oferă o serie de trasee şi ghidaje unice prin Bucureşti şi Măgurele, pentru a capta „şocul viitorului”.

HARTA SENZORIALĂ A BUCUREȘTIULUI CULTURAL
Harta senzorială a Bucureștiului cultural va consta într-o serie de instalații video și acustice site-specific, prezentate în case private și în spații publice. Proiectul va implica artiști și specialiști din mai multe domenii, cât și experiența unor artiști internaționali din culturile europene cu tradiție în privința spectacolului site-specific, precum Germania, Anglia, Franța sau Polonia. Află mai multe

LIVE FROM GIULEȘTI
Gândit ca parte a proiectului pilot LIVE FROM, Live from Giulești urmărește să redea comunității o voce colectivă, în trei pași: COLECTARE, ANALIZĂ, CREAȚIE.

SAVE OR CANCEL
Proiectul vizează revitalizarea Teatrului de vară Capitol sub forma unui hub cultural independent. Inițiativa este un proiect-pilot interdisciplinar, exemplu pentru alte cinematografe și teatre de vară abandonate, conceput pentru scara umană.

OAMENI INVIZIBILI
Dincolo de monumente istorice, planuri urbanistice și dezvoltare economică, un oraș e definit de oamenii care îl locuiesc. Bucureștiul nu ar fi fost același oraș fără măturători de stradă, gunoieri, florărese, vânzători ambulanți, pensionari sau fără oamenii străzii. E vremea ca poveștile lor să circule mai departe.