Cumințenia Pământului rămâne în România (update)

Update: 18 martie 2016

Ministerul Culturii face câteva precizări privind negocierile legate de achiziția lucrării "Cumințenia Pământului"

  • Statul Român prin Ministerul Culturii a negociat la datele de 11 și 14 martie 2016 prețul de achiziție direct cu proprietarii operei și cu avocații acestora, Ministrul Culturii fiind președintele Comisiei de negociere;
  • La data de 10 martie 2016, Artmark comunicase deja oficial Ministerului Culturii renunțarea la mandatul de reprezentare a familiei moștenitoare a inginerului Romașcu în cadrul procedurii de preempțiune cu privire la sculptura „Cumințenia Pământului”;
  • Domnul Radu Boroianu nu a avut niciun rol în cadrul negocierilor;
  • Raportul de expertiză realizat în 2008 aparține domnului Henri Mavrodin, expert român independent;
  • Fiind clasată în categoria juridică „Tezaur”, potrivit prevederilor art. 38 alin. (2) din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, republicată, statuia nu poate fi exportată definitiv, ci doar temporar în vederea participării la expoziții, pentru restaurare sau investigații științifice.

Sursa: Ministerul Culturii 

 

Publicat: 17 martie 2016

Într-o conferință de presă încheiată cu puțin timp în urmă, Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii a anunțat oficial că sculptura "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși va intra în proprietatea statului român. După ce va fi achiziționată, sculptura urmează să fie expusă într-un muzeu național.

Proprietarii actuali ai sculpturii "Cuminţeniei Pământului", lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României, în valoare de 11 milioane de euro. Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul sumei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională. 

Update:

Pe de altă parte, avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului”, a declarat că negocierile s-au purtat în alţi termeni, iar subscripţia publică modifică datele problemei, el precizând că, începând de miercuri, curge termenul de şapte zile în care trebuie semnat contractul, plata fiind aşteptată în 14 zile de la aceeaşi dată.