După discuțiile NATO-Rusia diferențele rămân majore

„Diferențe majore” au fost observate cu Moscova în ceea ce privește securitatea în Europa, dar țările NATO rămân deschise dialogului, a declarat miercuri șeful Alianței Atlantice, după o reuniune a consiliului NATO cu Rusia la Bruxelles, relatează AFP și Reuters.
„Există diferenţe semnificative între (aliaţii) NATO şi Rusia. Diferenţele noastre nu vor fi uşor de depăşit, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale”, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă de după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani.

„Discuția nu a fost ușoară. Schimburile au fost directe asupra situației din Ucraina și s-au remarcat diferențe majore în ceea ce privește securitatea în Europa”, a explicat Jens Stoltenberg după o întâlnire de mai bine de trei ore la sediul Alianței cu cu adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko.
Secretarul general al NATO a mai susținut că țările membre au propus „un calendar de întâlniri pentru a trata un set de probleme”.
Dar, a continuat el, „Rusia nu a fost în măsură să fie de acord cu această propunere (de dialog), chiar dacă nu a respins-o”.
„Aliații NATO sunt gata să se angajeze în dialog cu Rusia, dar nu vom face compromisuri cu privire la principiile de bază, nu vom face compromisuri cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială niciunei națiuni din Europa”, a mai Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.

Rusia nu a adus „nimic nou” la o întâlnire cu NATO de miercuri privind conflictul din cauza Ucrainei, dar, important, nu a respins ideea unor discuții ulterioare, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, într-o conferință de presă.

Ea a subliniat că Rusia a auzit „clar și tare” că este foarte greu să ai un dialog care să ducă la succes, dacă ai 1000.0000 militari adunați la granița Ucrainei, propagandă și dezinformare

„Aliații rămân lucizi”, a subliniat el. „Rusia a adunat 100.000 de militari, vehicule blindate, artilerie, drone la granița cu Ucraina și menține un discurs amenințător. Aceasta este problema”, a insistat el.
„Trebuie să ne pregătim dacă Rusia alege din nou confruntarea. A existat un precedent. Orice forță folosită împotriva Ucrainei ar fi o eroare strategică gravă care ar avea consecințe grave. Rusia va trebui să plătească un preț mare”, a spus fostul premier norvegian.
Este prima dată din iulie 2019 când Consiliul NATO-Rusia, un forum de dialog și consultare, se întrunește.

Moscova acuză NATO că vrea să controleze Rusia

Grușko a spus la rândul său că discuțiile de miercuri cu NATO la Bruxelles au fost deschise și directe și a avertizat că o înrăutățire suplimentară a legăturilor ar putea aduce consecințe imprevizibile pentru securitatea europeană.
El a acuzat NATO că se străduiește să controleze Rusia și să câștige superioritate în toate domeniile, subliniind că comportamentul alianței conduse de SUA creează riscuri inacceptabile pentru Rusia. Nu a existat o agendă pozitivă între Moscova și NATO, a spus el.
Totodată, adjunctul ministrului rus de Externe a spus că Rusia nu poate face pași înapoi în anumite domenii.
Grușko a declarat că ar fi posibilă detensionarea privind Ucraina, dar că NATO trebuie să înțeleagă că riscurile prezentate de adăugarea mai multor membri depășesc posibilele avantaje.
El a spus că NATO și Rusia au discutat despre evitarea situațiilor periculoase la discuțiile de miercuri, iar expulzarea de către NATO a diplomaților ruși de anul trecut este inacceptabilă și că Moscova va lua toate măsurile pentru a preveni orice daune aduse intereselor de securitate ruse.