Europarlamentarul Nicu Ștefănuță acuză Primăria Sectorului 4 de distrugerea arborilor pe Bulevardul Tineretului

Getting your Trinity Audio player ready...

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a semnalat dispariția a zeci de arbori de pe Bulevardul Tineretului din cauza intervențiilor greșite ale Primăriei Sectorului 4. Ștefănuță, vicepreședintele Grupului Verzilor din Parlamentul European, acuză administrația locală că a transformat alveolele arborilor în parcări, în detrimentul spațiilor verzi, și solicită intervenția urgentă a Gărzii de Mediu.

„Zeci de arbori de pe Bulevardul Tineretului au dispărut de la an la an din cauza intervențiilor greșite ale administrației locale. Ultimul gest care a atras furia localnicilor din Sectorul 4 a fost îngroparea alveolelor în care odinioară se chinuiau să trăiască arborii și transformarea lor în parcări,” se arată într-un comunicat transmis de Nicu Ștefănuță.

Europarlamentarul subliniază că bucureștenii beneficiază de mai puțin de 10 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, o situație critică ce contravine normelor europene privind spațiile verzi urbane. El invocă Legea pentru Restaurarea Naturii, adoptată de Parlamentul European, care prevede că niciun spațiu verde din orașe nu trebuie să se piardă și că suprafețele verzi trebuie extinse.

„E nevoie de spații verzi pentru un aer curat, pentru o viață mai sănătoasă. Îmi place foarte mult Bucureștiul, este un oraș viu, plin de oportunități, dar problemele sale cu mediul sunt uriașe. Avem mai puțin de 10 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor în Capitală, iar politici publice precum cele din sectoarele 3, 4 sau 5, în care ‘dreptul la parcare’ e mai important decât dreptul la sănătate, nu fac decât să înrăutățească situația,” a declarat Ștefănuță.

În urma constatărilor, Nicu Ștefănuță a depus o sesizare la Garda Națională de Mediu, cerând următoarele măsuri:
– Revenirea la starea inițială a alveolelor betonate de pe Bulevardul Tineretului;
– Mărirea alveolelor „neconforme” și replantarea arborilor în cele 52 de alveole goale;
– Stabilizarea Dealului Mărțișor;
– Evaluarea impactului asupra calității aerului cauzat de pierderea spațiilor verzi;
– Verificarea documentației de urbanism care a permis schimbarea destinației spațiilor verzi inițiale.

„Am văzut și eu felul în care au fost înmormântați practic peste 20 de arbori de pe Bulevardul Tineretului și transformați în parcare. Așa ceva nu este normal,” a adăugat Ștefănuță, atrăgând atenția asupra impactului negativ pe care astfel de măsuri îl au asupra mediului și calității vieții locuitorilor din zonă.

Ștefănuță solicită o reacție promptă și eficientă din partea autorităților competente pentru a remedia situația și a proteja spațiile verzi din București. El accentuează că o gestionare corespunzătoare a spațiilor verzi este esențială pentru sănătatea publică și calitatea aerului în capitala României.