- Austria își flexibilizează poziția față de România în privința spațiului Schengen
- Grav accident rutier în apropiere de Mănăstirea Berivoi: patru tineri implicați
- Lentila de contact cu Stelian Tanase - Monseniorul Vladimir Ghika
- Fostul premier, Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în "Dosarul Vaccinurilor"
- Instanța Supremă contestează la Curtea Constituțională "Legea Fugarilor"
Facturile la energie și uleiul au dus inflația la 6,3% în septembrie

Inflația a urcat în septembrie la 6,3%, mult peste estimările anterioare ale Băncii Centrale. Topul scumpirilor e condus de energia electrică și ulie, urmate de gaze, combustibili și cartofi. Potrivit unor estimări ale economiștilor șefi din bănci, prețurile ar putea crește la finalul anului cu circa 7%, fenomenul inflaționist afectând nu doar România, ci întreaga lume.
Valul patru al pandemiei și măsurile restrictive asociate generează incertitudini și riscuri crescute la adresa previziunilor, cel puțin în perspectivă apropiată, în condițiile înrăutățirii alerte a situației sanitare și ale nivelului foarte scăzut al vaccinării pe plan intern, cu potențial impact negativ inclusiv asupra evoluțiilor de pe piața muncii, aflate până de curând într-o ameliorare evidentă.
Incertitudini și riscuri semnificative decurg, însă, și din conduita viitoarea a politicii fiscale, date fiind, îndeosebi, coordonatele recentei rectificări bugetare și eventuala prelungire a instabilității mediului politic intern, de natură să pericliteze consolidarea bugetară – proces vital pentru stabilitatea macroeconomică. O sursă de incertitudini și riscuri rămâne absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, importantă din această perspectivă fiind finalizarea aprobării Planului național de redresare și reziliență, precum și a procedurilor de natură juridică și tehnică ce condiționează începerea atragerii sumelor alocate, mai spun bancherii centrali