Interviul săptămânii cu Cristian Macelaru

Cristian Macelaru

În această seară, de la ora 20:00, Radio Clasic transmite un interviu în exclusivitate cu dl. Cristian Macelaru, dirijor, care va putea fi văzut sâmbătă, alături de Camerata Regală, pe scena Ateneului Român.

Realizator: Andrei Enescu

Dirijorul Cristian Macelaru și pianistul Andrei Licareț vor fi alături de Camerata Regală pe scena Ateneului într-un concert plin de energie și candoare. Cristian Măcelaru, dirijor rezident al Orchestrei Simfonice din Philadelphia și unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni români ai generației sale, va concerta alături de Camerata Regală și Andrei Licareț, printre cei mai apreciați tineri pianiști români ai momentului, într-un concert deosebit din cadrul acestei stagiuni regale. Repertoriul serii este unul aparte, în program fiind lucrări celebre precum Poemul simfonic „Vltava” (B. Smetana), Concertul pentru pian și orchestră op. 54 (R. Schumann) și Simfonia nr. 9 „Din lumea nouă” (A. Dvořák).

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, CRISTIAN MACELARU este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff şi a obţinut diploma de masterat pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. Şi-a desăvârşit formarea artistică urmând programe de perfecţionare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen şi Stefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe lângă Universitatea Rice şi dirijor asistent al lui Larry Rachleff în cadrul Departamentului de Operă. Cristian Măcelaru a fost invitat, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, a pus bazele proiectului Crisalis Music. A colaborat de-a lungul anilor cu Orchestrele Simfonice din Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum şi cu Royal Scottish National Orchestra, Orchestra Simfonică a oraşului Birmingham, Orchestra Simfonică Radio din Berlin, RTE Dublin, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Simfonică Bournemouth, Residentie Orkest, Hallé Orchestra,Orchestra Métropolitain din Montréal. În prezent este dirijor rezident al Filarmonicii din Philadelphia, precum și director muzical şi dirijor al Festivalului Cabrillo. Dintre ultimele succese repurtate amintim concertele susţinute atât în Statele Unite ale Americii cât şi în Germania alături de Orchestra Naţională Daneză. Totodată, amintim o excepţională colaborare ce s-a realizat între dirijorul român, Orchestra Naţională Simfonică din Washington şi celebra violonistă Anne Sophie-Mutter.