Laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură la Radio Clasic

Scriitorul Claudiu Florian Mihail, Laureat al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2016, pentru romanul Vârstele jocului. Strada Cetății este invitatul din această săptămână al emisiunii "Interviul săptămânii".

Vîrstele jocului. Strada Cetăţii este o imersiune high fidelity în datele şi atmosfera unei epoci şi încercarea de a schiţa confluenţa dintre cinci mentalităţi (ardelenească, oltenească, săsească, „regăţeană”, vest-germană), patru generaţii (străbunici, bunici, părinţi, copil – prezente sincronic, în acelaşi moment temporal), trei istorii (românească, săsească, germană), două culturi (a românilor şi a saşilor transilvăneni) şi un prezent continuu (mijlocul anilor ’70, avînd ca punct terminus moartea dictatorului chinez Mao Zedong şi… începutul şcolii primare).

Emisiunea se difuzează vineri, 24 iunie, de la ora 12.00 la Radio Clasic.

Realizator: Irina Hasnaș

Claudiu Mihail Florian s-a născut în 1969 la Rupea, județul Brașov, unde a trăit până la 11 ani. După gimnaziul și liceul urmate în Capitală, revine în Ardeal ca militar în termen (septembrie 1988 – ianuarie 1990). Licențiat în Germanistică, la București, în 1994. Magister în Științe Umaniste Interdisciplinare în limba Germană, la București (1996), și în Istorie Contemporană, la Bielefeld/Germania (2000).

În perioada studenției a tradus în limba română o serie de romane din limbile engleză și germană, între care câte două de Sven Hassel și Hermann Hesse. Din anul 2002 este angajat al Ministerului Afacerilor Externe. Atașat cultural și de presă la Ambasada României la Berlin (2004-2009).

 

IMG-20160608-WA0001