Lentila de contact cu Stelian Tănase – Femeia comisar se întoarce în patrie

ana pauker

Vineri, 31 martie, de la ora 12:00, scriitorul Stelian Tănase vă propune o nouă ediție a emisiunii Lentila de contact. În ediția din această săptămână despre revenirea în țară a Anei Pauker, femeia comisar.

Ana Pauker a fost unul dintre cele mai sinistre personaje ale stanilismului în România. De altfel, a fost omul de bază al sovietizării ţării, fiind supranumită ”Stalin în fustă” pentru fanatismul şi obedienţa ei faţă de principiile comunismului sovietic. Era de origine dintr-o familie foartă săracă din Vaslui și s-a înscris în partidul comunist de dragul iubitului.

A fost educată la şcoala cominternismului sovietic, fiind agent al Rusiei comuniste în Europa şi mai apoi în România. Încă din perioada interbelică a militat pentru despinderea Basarabiei de România şi trecerea acesteia din nou în sfera de influenţă sovietică. La 47 de ani avea de executat peste 40 de ani de închisoare în România, pentru activitatea ei ilegală, în serviciul URSS.

Revista ”The Times” i-a dedicat o copertă în septembrie 1948, considerând-o cea mai puternică femeie din lume. Totodată a fost prima femeie din lumea care a îndeplinit funcţia de ministru de externe.

Lentila de contact este o emisiune realizată la Radio Clasic de Stelian Tănase în parteneriat cu DeskReport.