MIHAI ȘORA – EUROPA SUNTEM NOI!

sora plesuAm ales pentru astăzi la rubrica „Să stăm de vorbă” un fragment din postarea filosofului Mihai Șora apărută ieri pe pagina sa de facebook.

Aștept ca de obicei comentariile dvs pro si contra.

„In anul de gratie douazeci nouasprezece, am trei dorinte:

1. să scăpăm de ei,
2. să scăpăm de ei,
3. să scăpăm de ei”

” (…) Nu exista, din punctul meu de vedere, om intreg si cinstit care sa sprijine clica aflată azi la putere si să o facă senin, din convingere. Inteleg: dintr-o convingere pură. Caci, sprijinind această clică, după ce ea a dat atâtea dovezi de netrebnicie, de jaf și prostie, de necunoaștere ori disprețuire a categoriilor morale, omul acela nu poate fi altcumva decat legat ombilical de clica jefuitoare, corupt el insuși, cu găuri în fibra morală, cu largi crăpături în insăși umanitatea lui”, „De doi ani stăm cu ochii pe ei, citim coduri penale, învățăm legislație, mecanisme juridice; ieșim în stradă și mărșăluim pe bulevarde; protestăm”.

Europa ne prinde, astazi, pe picior gresit, cu oamenii cei mai răi aflați la putere. Cei mai răi nu dintre ‘noi’ – cum aud câteodata spunându-se, căci nu!, nu toti suntem la fel… Cei mai răi dintre ‘ei’.

protest club colectivDar șase luni în fruntea Consiliului trec repede. Undeva, prin ministerele și instituțiile noastre, aflați în cotloanele unor funcții minore, sunt și profesioniști de încredere, care duc greul administratiei centrale si fac ca restul institutiilor sa nu se surpe cu totul. In acești profesionisti anonimi îmi pun nădejdea. Pe ceilalți va trebui să-i educam, să-i recuperam, intr-un fel sau altul. Caci și ei sunt cetățeni romani, deși hoti, deși mincinosi, trântori, marionete ori bufoni”.

„Mâine voi fi la Ateneu: nu în sală, ci undeva afară, în mulțime: pentru că mai-marii Europei aflati la Bucuresti să priceapă că ‘ei’, românii aceia care îi vor intâmpina, ‘oficialii’ noștri aflați la guvernare sunt doar accidente ale României recente, nefericite intâmplari de care, odată și-odata, vom reuși să scăpăm. Să inteleaga, cu alte cuvinte, ca acei romani sunt diferiti de noi. Că ‘ei’ sunt ‘ei’, noi suntem noi. Pe scurt: că cei din stradă, nu cei de la tribuna oficiala sunt oamenii cu adevărat vii ai acestei țări.

Iar viii cu viii, hotii cu hotii. Europa suntem noi

DESKREPORT