Ministrul austriac de Interne spune că România este departe de intrarea în Schengen

img 4111

Ministrul austriac Gerhard Karner spune, într-o vizită oficială la București, că nu poate oferi o dată la care România ar urma să intre în spațiul de liberă circulație Schengen.

Răspunsul ministrului din Austria a venit după ce reporterii români l-au întrebat insistent dacă țara sa va sprijini aderarea României la Schengen în acest an.

Amintind de votul împotrivă de la Consiliul JAI, din 8 decembrie anul trecut, Gerhard Karner a adăugat că „avem un sistem care nu funcționează”, deoarece în interiorul spațiului Schengen „sunt multe controale care nu ar trebui să existe”.

„Există controale și la granița Germaniei cu Austria, Franța face la fel cu Germania. Asta e dovada că sistemul nu funcționează. (…) Suntem parteneri apropiați, am reușit primii pași, dar mai avem mult de lucru. (…) Nu pot să vă ofer azi o dată”, a afirmat el, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, jurnaliștii români i-au spus oficialului de la Viena că Germania, țară care atrage cei mai mulți migranți ilegali, a fost de acord ca România să intre în Schengen.

Cu privire la aceasta, Gerhard Karner a invocat că Austria a avut „peste 110.000 de solicitanți de azil” în 2022, iar acesta ar fi cel mai mare număr raportat la populație, deși țara sa nu are graniță externă a spațiului Schengen.

„Nu lucrăm împotriva României, ci împreună cu România ca să reparăm sistemul”, a ținut el să sublinieze.

De asemenea, ministrul austriac a invocat rolul călăuzelor din România în ceea ce privește migrația ilegală din țara sa. „Împreună cu poliția română am destructurat o grupare de traficanți de migranți, condusă de un cetățean român”, a fost exemplul său oferit presei din România.

Lucian Bode speră la dezghețarea relațiilor

La rândul său, ministrul român de Interne a declarat că vizita omologului său austriac are ca scop tocmai dezghețarea relaţiilor bilaterale, deoarece „relaţiile s-au răcit la sfârşitul anului trecut”.

De asemenea, vizita mai reprezintă „o abordare pragmatică” și este „o continuare firească a activităţilor desfăşurate de către structurile MAI din România şi din Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul acestui an”, a spus Lucian Bode, citat de agenția națională de presă Agerpres.

„La finalul acestei zile, acţiunile pe care le vom desfăşura sper să contribuie la atingerea acestui obiectiv de ţară al României, aderarea la spaţiul Schengen. (…) Vom semna trei acorduri, între ministerele noastre, vom face o vizită la sediul Poliţiei de Frontieră Română, la centrul operaţional de comandă iar la finalul acestor activităţi vom prezenta concluziile”, a mai spus ministrul român.