Nicu Alifantis: ‘Am compus ‘Decembre’ la 15 ani și le-am cântat-o prima dată părinților’

Muzicianul Nicu Alifantis, care a lansat recent un album de colecție cu ocazia împlinirii a 50 de ani de când a compus piesa „Decembre”, pe versuri de George Bacovia, a povestit în emisiunea „Marius Tucă Show” despre povestea acestui cântec și despre faptul că l-a cântat prima dată părinților.

„De ani de zile, încerc să găsesc o explicație logică a ceea ce s-a întâmplat în mintea mea în anul 1969, pe când aveam 15 ani. Răsfoiam o carte de poeme a lui Bacovia și mi-au picat ochii pe poezia asta. (…) Nu-mi dau seama de ce tocmai pe aceasta. ‘Decembre’ este unul dintre cele mai vechi cântece pe care le-am scris. Prima dată le-am cântat acest cântec părinților mei”, a povestit Nicu Alifantis în emisiunea lui Marius Tucă.

Pachetul „Decembre”, o ediție de colecție, premium, lansat într-un tiraj de 1.000 de exemplare, conține un DVD cu șapte clipuri legate de piesa „Decembre”, printre care și unul filmat anul acesta, la Casa memorială George Bacovia din București. Primul clip al piesei, lansat în 1976, filmat de Ioana Bogdan, este și el inclus în acest pachet, care mai conține un CD cu treisprezece înregistrări cu variațiuni ale piesei. De asemenea, pachetul conține partitura cântecului și manuscrisul poeziei scrise de George Bacovia, o carte despre poet, cu mărturiile unor mari critici, printre care Eugen Simion, cărți poștale, un plic cu timbru și câteva pliculețe de ceai.

Lansarea oficială a albumului a avut loc în noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus. Spectacolul de lansare a avut loc pe 6 decembrie, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, iar, pe 14 decembrie, de la ora 19.00, pe aceeaşi scenă, Nicu Alifantis are programat un al doilea show.

Sunt mulți chitariști mult mai buni decât mine

Muzicianul a mai vorbit în emisiunea lui Marius Tucă despre timiditatea despre care suferă: „Am lucrat cât de mult am putut ca să îmi înving timiditatea. Încă am emoții la fiecare spectacol. Cred că este ceva genetic. Dar e bine să ai emoții când urci pe scenă”.

„Am lucrat cât am putut să o elimin, când e genetic băgată în sânge e greu sa scapi de ea”, a mai spus acesta. „Într-un fel e bună imiditatea, face bine, o stare de emoţie, dialog interior, mi se întâmplă să stau de vorbă cu mine şi să uit pe unde am ajuns cu cântecul”, a mai spus cu umor Alifantis.

„Nu aș putea participa la un concurs muzical. E foarte greu să arăți cât ești de bun dintr-un singur cântec”, a mai spus acesta, care a povestit că a participat la niște concursuri când era școlar, dar a luat doar o singură dată locul întâi.

„Sunt mulți chitariști mult mai buni decât mine. De exemplu, (Mircea, n.r.) Baniciu este mult mai bun decât mine”, a mai spus acesta.

Despre începuturile muzicale

„Am început să cânt la 7 ani. Am lăsat apoi acordeonul si nu m-am mai atins de el. Tata m-a întrebat, după ceva timp, dacă vreau cumva un instrument, iar eu am cerut tobe. Dar mi-au luat un acordeon. Am fost asuprit cu acordeonul și a trebuit să învăț ‘Trandafir de la Moldova’. Profesorul cu care făceam acordeon nu îmi plăcea pentru că insista pe muzică populară”, a mai povestit Alifantis.

De asemenea, Nicu Alifantis a povestit că, deşi se trage dintr-o familie de greci şi aromâni, nu mai vorbeşte deloc cele două limbi. „Părinții mei au fost greci și machedoni. La noi în casă se vorbea și greaca și aromâna. După moartea bunicii am refuzat să mai vorbesc greacă sau aromână”, a spus acesta.

Piaţa Romană, nr. 9

„Primul lucru pe care l-am făcut când m-am mutat în Piaţa Romană nr. 9, am dat foc la casă. Aveam mobila adusă, dar nedesfăcută. Le-am lăsat așa și am plecat la teatru, unde, pe ștatul de plată eram trecut tâmplar. După spectacol, am fost cu colegii la Hotel Palace, cu Florin Călinescu, Geo Saizescu, Gheorghe Visu, o gașcă foarte faină. Când m-am întors în Romană, am urcat la etajul 8. Cu cât urcam mai mult, cu atât mirosul de ars era mai proeminent. La ușă aveam pus sigiliu. Apartamentul îmi luase foc din cauza unui fir de la televizor. Tocmai terminasem de zugrăvit. Au apărut și vecinii care mi-au reproșat că am venit să le dau foc la bloc”, a povestit Nicu Alifantis.