Studiu Harvard: Poluarea aerului crește rata mortalității din cauza Covid-19

Un studiu Harvard, care a analizat 98% din populația din SUA, a arătat că o creștere de doar 1 microgram de PM 2.5 (particule fine) pe metru cub de aer a fost asociată cu o creștere de 15% a ratei de deces din cauza Covid-19.

Cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au colectat date din 3.080 de județe din Statele Unite (98% din populație) și au descoperit că niveluri crescute ale PM2.5 (particule în suspensie mai mici de 2.5 micrometri) sunt asociate cu o rată crescută de mortalitate din cauza Covid-19.

Astfel, lucrarea a arătat că o creștere cu doar un microgram a PM2.5, față de anii dinainte de pandemie, este asociată cu o rată de mortalitate mai mare cu 15%. Oamenii care locuiesc în zone poluate au șanse mai mari să moară de noul coronavirus, față de cei din zonele cu aer mai curat.

„Aceste informații ne ajută să încurajăm populațiile (care trăiesc în zone foarte poluate) să ia măsuri suplimentare de precauție și să aloce resurse suplimentare pentru a reduce riscul de infectare cu Covid-19. Este probabil ca Covid-19 să fie o parte din viața noastră pentru o perioadă destul de lungă de timp, în ciuda speranței noastre pentru un vaccin sau tratament. Având în vedere acest lucru, ar trebui să luăm în considerare măsuri suplimentare pentru a ne proteja de expunerea la poluare pentru a reduce numărul deceselor Covid-19”, a declarat Xiao Wu, membru în echipa de cercetare, potrivit The Guardian.

Studiul este într-o versiune preliminară care a fost acceptat de o revistă pentru publicare. Versiunile preliminare devin din ce în ce mai frecvente în timpul pandemiei, pe măsură ce cercetătorii luptă pentru a oferi informații care ar putea ajuta în lupta împotriva virusului.

Avertizare de la Alianța Europeană de Sănătate Publică

Alianța Europeană de Sănătate Publică (EPHA) a avertizat la jumătatea lunii martie că numărul deceselor provocate de coronavirus, în special la oraș, ar putea crește în cazul persoanelor expuse timp îndelungat la aerul poluat.

„Pacienții cu afecțiuni cronice ale plămânilor sau inimii cauzate sau înrăutățite de expunerea îndelungată la poluarea aerului sunt mai puțin capabili să lupte împotriva infecțiilor de plămâni și mai predispuși la deces. Acesta este probabil să fie și cazul Covid19”, a declarat Sara De Matteis de la Universitatea din Cagliari. „Prin reducerea poluării îi putem ajuta pe cei mai vulnerabili în lupta împotriva acesteia, dar și viitoarelor pandemii”.