Mâine încep ZILELE FILMULUI GERMAN

Filme care se adresează deopotrivă publicului larg, dar şi cinefililor obişnuiţi cu selecţiile festivaliere vor fi prezentate, în perioada 23 – 29 noiembrie, la cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Filmului German, informează un comunicat de presă al Institutului Goethe.

Aş putea să spun că e ceva pentru fiecare persoană dornică să vadă un film cu ochii şi cu inima deschisă. (…) Am strâns laolaltă filme în care m-am putut regăsi din motive foarte diferite: convingerea mea că actul artistic este un act responsabil – chiar şi când este extrem de jucăuş; că anumite alegeri îţi schimbă viaţa în mod radical şi este bine ca aceste alegeri să fie asumate chiar dacă aduc cu ele o perioadă de nesiguranţă; frumuseţea firescului şi a profunzimii trăirilor umane; încercarea de a integra tehnologia modernă în viaţa de zi cu zi în aşa fel încât să se evite dependenţa; digitalul ca posibilă cale de evadare către un univers ideal sau pur şi simplu paralel. La toate acestea se adaugă şi o sensibilitate pentru spiritul francez, imposibil de renegat după 9 ani bogaţi în cultură petrecuţi la Institutul Francez„, a spus Boglarka Nagy, curatoarea programului, citată în comunicat.

Primul titlu din program este „Transit”, cel mai recent film al lui Christian Petzold, selectat anul acesta în competiţia de la Berlin, un demers cinematografic la persoana întâi plasat într-un univers franco-german atemporal, se arată în comunicat.

În acest an, Goethe-Institut se află sub semnul mutării în sediul nou din Calea Dorobanţi şi, astfel, şi sub cel al apropierii de Institutul Francez. Luăm această nouă proximitate geografică ca pe o oportunitate de a intensifica şi mai mult cooperarea noastră îndelungată cu Institutul Francez. În acest fel, instituţia noastră nu şi-a găsit doar o nouă casă, dar şi o gazdă nouă pentru festivalul nostru de film la Cinema Elvire Popesco al Institutului Francez„, a afirmat dr. Evelin Hust, directoare Goethe-Institut.

Din oferta festivalului nu lipsesc pelicule precum „1000 Arten den Regen zu beschreiben/1000 de feluri de a descrie ploaia”, „Sommerhauser/Case de vacanţă”, „3 Tage in Quiberon/Trei zile în Quiberon”, documentarul „Beuys” semnat de Andres Veiel sau „Der lange Sommer der Theorie/Lunga vară a teoriei” al lui Irene von Alberti.

Ultima zi de festival aduce publicului două filme plasate în fosta Republică Deomocrată Germană – „Windspiel/Clopoţei de vânt” al lui Peyman Ghalambor şi „Gundermann” – Andreas Dresen.

Cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut.

Biletele au fost puse în vânzare şi sunt disponibile pe Eventbook.ro, informează sursa citată