A murit violonistul Dan Enăşescu

Violonistul Dan Enăşescu, membru al Filarmonicii „George Enescu” din 1972, s-a stins la vârsta de 67 de ani. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, de la ora 13.00, la biserica Sf. Gheorghe Nou (monumentul Kilometrul zero, Piata Sf. Gheorghe).

„Filarmonica „George Enescu “ anunţă cu deosebită tristeţe dispariţia excepţionalului instrumentist, rafinat şi erudit muzician, violonistul Dan Enăşescu. Artistul a petrecut 46 de ani pe scena Sălii Mari a Ateneului Român ca membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii “George Enescu ». Publicul îl cunoaşte şi îl apreciază atât ca şef de partidă cât şi în calitate de concertmaistru, poziţie de pe care a condus sute de concerte ale orchestrei, în ţară şi străinătate. A câştigat în timp întreaga admiraţie şi prietenie a colegilor de breaslă. „Dispariţia sa neaşteptată este percepută de către toţi cu sinceră tristeţe şi profund regret”, se spune în comunicatul remis de Filarmonica „George Enescu“.

Dan Enăşescu s-a născut într-o familie de intelectuali din Botoşani – oraş cu rezonanţă deosebită pentru cultura română. A început studiul viorii şi al pianului cu profesorii Paul Steckelberger şi Christine Bernard, iar teoria muzicii şi-a însuşit-o sub îndrumarea prof. Gheorghe Holca. La Bucureşti, a lucrat cu Anton Adrian Sarvaş, unul dintre pedagogii marcanţi ai viorii în România, autor al mai multor metode şi studii originale, discipol al celebrilor violonişti şi pedagogi Otakar Sevcik şi Jacques Thibaud.

Din anul 1972, Dan Enăşescu este membru al Filarmonicii „George Enescu”. A fost unul dintre cei mai tineri şefi de partidă ai acestei prestigioase orchestre şi a ocupat, prin rotatie, şi funcţia de concertmaistru. Din 1990 a fost şi concertmaistrul Orchestrei de Cameră a Filarmonicii „George Enescu”.

În numeroşii ani de activitate în care a cântat de la muzică preclasică la cea contemporană, şi de la cea de cameră şi simfonică până la operă, violonistul Dan Enăşescu s-a bucurat de şansa întâlnirii cu mulţi dintre cei mai mari dirijori şi interpreţi ai lumii. În mod special , contactul cu Sergiu Celibidache şi lecţiile de fenomenologie muzicală ale maestrului a avut asupra sa un impact deosebit, constituindu-se totodată ca un punct de referinţă cu totul special. Cu o personalitate puternică, interesat pe lângă muzică şi de filosofia clasică dar si de cea orientală, cu hobby-uri ca electronica şi informatica, a fost întotdeauna admirat şi acceptat ca lider de opinie.