Airbnb acuzată că nu face suficient pentru protejarea intimității clienților

Getting your Trinity Audio player ready...

O vacanță idilică s-a transformat într-un coșmar pentru o femeie care a descoperit cu groază că a fost filmată pe ascuns în timp ce se dezbrăca într-o cameră închiriată prin Airbnb. Imaginile au ajuns pe calculatorul unui prădător sexual care și-a spionat oaspeții timp de ani de zile, conform unei investigații CNN.

Femeia, care a dorit să rămână anonimă, a fost filmată într-o cameră închiriată pe platforma Airbnb, în timp ce se dezbrăca și avea momente intime cu soțul ei. Aceasta este doar una dintre numeroasele victime ale fenomenului de filmări ascunse în locuințele închiriate pe termen scurt. Poliția a recuperat mii de imagini de la proprietarii de locuințe închiriate, care arată oaspeții în cele mai intime momente – schimbându-și hainele, petrecând timp cu copiii sau făcând sex.

Victimele trăiesc cu teama că momentele lor intime vor ajunge pe internet. „Ăsta nu este numărul meu de securitate socială sau adresa de e-mail. Ăsta este corpul meu dezbrăcat”, a spus o femeie care a fost înregistrată pe ascuns în timp ce făcea sex cu soțul ei într-o cabană din Texas.

Un angajat al Airbnb a dezvăluit că atunci când un oaspete face o plângere privind o cameră ascunsă, compania nu alertează de obicei poliția, nici măcar în incidentele în care sunt implicați copii. În schimb, compania contactează gazda pentru a desfășura anchete interne, o decizie criticată de experții în criminalistică deoarece le oferă suspecților timp să distrugă probele. Chiar și când Airbnb descoperă că un utilizator are antecedente penale, aceștia nu sunt descalificați automat.

Chloe LeBrument a descoperit o cameră ascunsă într-un încărcător din dormitorul închiriat prin Airbnb în timpul unei călătorii în Londra, Ontario, Canada. „Sunt sigură că mulți oameni au plecat din cameră neștiind că au fost înregistrați”, a spus LeBrument, a cărei gazdă a fost condamnată pentru voyeurism.

Investigația CNN a analizat mai multe anchete ale poliției și procese în SUA, care implicau cel puțin 75 de victime. Airbnb răspunde rapid plângerilor utilizatorilor și încearcă să le soluționeze în afara instanței. Un bărbat care a fost înregistrat în timp ce făcea sex cu soția lui într-o locuință închiriată a primit o ofertă financiară din partea companiei, dar s-a simțit „murdar” semnând un acord de confidențialitate.

În Texas, A. Jay Allee își filma oaspeții în dormitor cu o cameră ascunsă. Poliția a descoperit peste 2.000 de imagini cu peste 30 de oaspeți, inclusiv copii, filmați pe ascuns. Multe dintre victime au fost surprinse în timp ce se dezbrăcau sau făceau sex.

UE a introdus anul acesta mai multe reguli privind industria închirierilor pe termen scurt, dar în SUA nu există măsuri similare. La mai puțin de 32 de kilometri de sediul Airbnb din San Francisco, o petrecere de Halloween din 2019 s-a soldat cu moartea a cinci persoane într-o proprietate închiriată, cazul rămânând nerezolvat.