Alegeri locale în Republica Moldova: Partidul „Şansă” exclus din cursa electorală

Getting your Trinity Audio player ready...

În pragul alegerilor locale din 5 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova a luat decizia de a exclude partidul „Şansă”, asociat cu oligarhul fugar Ilan Şor, din competiția electorală. Premierul Dorin Recean a făcut acest anunț în urma unei ședințe CSE, unde s-a discutat un raport alarmant al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Raportul SIS a dezvăluit încercări ale grupului criminal condus de Ilan Şor de a corupe alegerile și de a submina ordinea constituțională a țării. Directorul SIS, Alexandru Musteață, a subliniat că Republica Moldova se confruntă cu atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Rusiei, în special în contextul alegerilor iminente.

Premierul Recean a detaliat că grupul criminal folosește o rețea națională de trezorieri și coordonatori, precum și mijloace electronice criptate pentru mesagerie și transfer de bani, într-un efort de a destabiliza statul. În urma acestor descoperiri, toți candidații partidului „Şansă” au fost eliminați din cursa electorală, cu mențiunea „Retras” aplicată în buletinele de vot.

SIS a avertizat că aceste acțiuni nu sunt izolate, ci parte a unei agresiuni hibride mai largi din partea Federației Ruse, care încearcă să destabilizeze democrațiile globale. În Moldova, aceste acțiuni au crescut în intensitate odată cu conflictul din Ucraina, existând riscul ca țara să devină o bază de soft- și hard-power rusesc împotriva Ucrainei și Uniunii Europene.

Informațiile SIS indică faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova s-a derulat un scenariu subversiv de imixtiune externă, cu scopul preluării controlului politic. Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare și inclus în lista de sancțiuni naționale și internaționale, este identificat ca fiind la conducerea acestui grup criminal organizat.

În contextul alegerilor din 5 noiembrie, SIS a identificat activități de influențare a procesului electoral, cu scopul de a promova interesele Rusiei. În consecință, CSE a suspendat licențele de emisie ale mai multor posturi de televiziune și a interzis site-uri asociate cu tactici de finanțare ilegală și propagandă.