Angela Merkel, sfârșitul unui mandat de cancelar

În 2004, analizam perspectiva unei Germanii cu „Trabi la volan”, Trabi fiind alintul pentru Trabantul redegist. Era o metaforă pentru perspectiva primului cancelar-femeie din istoria țării, Angela Merkel (CDU), provenind din Germania de Est. Ea era pe atunci șefa Opoziției, în timpul mandatului lui Gerhard Schröder (SPD), aflat în fruntea executivului de la Berlin. Timpul a trecut, Merkel a bifat 16 ani de longevitate în funcție, iar acum se retrage, după alegerile parlamentare care au avut loc în septembrie. Se retrage ca un Mercedes nemțesc, care a turat prea tare în 2015, în rest rulând silențios și cu eficiență.

Cancelarul Angela Merkel a primit certificatul de „descărcare de gestiune” în 26 octombrie 2021, la Palatul Prezidențial Bellevue, din Berlin. În cadrul unei ceremonii solemne, președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a „demis” din funcție Cabinetul de miniștri. El a găsit multe cuvinte de laudă pentru munca guvernamentală a Cancelarului, care a fost în funcție 16 ani.

O figură exemplară

Marțea trecută, Steinmeier a înmânat cancelarului Angela Merkel (CDU) și miniștrilor săi certificatele de descărcare de gestiune. El a lăudat-o în special pe Merkel, care se retrage din politică, numind-o „o figură exemplară” în istoria Germaniei. În cei 16 ani în funcție, ea a trecut prin multe crize și a câștigat încrederea cetățenilor. Prin Merkel, Germania a dobândit, totodată, respect internațional și chiar afecțiune.
Și după demitere, guvernul federal rămâne în funcție până când vor fi aleși un nou cancelar și noii miniștri.
Steinmeier a descris-o pe Merkel drept „formatoare, pentru țara noastră reunificată și pentru imaginea țării noastre în lume; formatoare pentru o întreagă generație de tineri, femei și bărbați, pentru care ea a însemnat o nouă și proprie formă de conducere”. Acțiunile ei au transmis securitate și angajament – dar uneori au și surprins. Steinmeier a numit decizia lui Merkel de a-și asuma responsabilitatea în criza refugiaților, ca fiind „curajoasă”.
Ultima perioadă legislativă a lui Merkel a fost o provocare – nu numai din cauza pandemiei de Covid-19, ci și pentru că, de la început, s-a creat impresia unei polarizări tot mai mari în societate. Au existat tensiuni și la nivel internațional, de exemplu din cauza Brexit-ului și a fostului președinte american Donald Trump, care a pus la încercare parteneriatul transatlantic.
În plus, marea coaliție cu social-democrații a fost expusă unor presiuni și critici dure, încă de la început. Cu toate acestea, în coaliția CDU/CSU-SPD s-au realizat multe, de exemplu în politica pentru familii, chiriași și profesioniștii imigranți. Cu privire la miniștri, Steinmeier a subliniat: „V-ați opus tendințelor de dezbinare în societate, brutalității și urii, nu numai cu bunăvoință, ci și cu o politică concretă”