Arta muzicii de cameră și dezvoltarea talentelor muzicale

tinere talente

În perioada 12-14 mai 2023, Fundația Regală Margareta a României, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, organizează primul masterclass de muzică de cameră al anului, în cadrul programului național Tinere Talente 2023, susținut de prof. univ. dr. Verona Maier, mentor al proiectului. Zilele dedicate studiului muzicii camerale se încheie cu un recital susținut de tinerii muzicieni bursieri ai programului, duminică, 14 mai, la ora 19:00, la Sala Mică a Ateneului Român.

Sesiunile de masterclass, susținute sub atenta îndrumare și consiliere a personalităților consacrate ale vieții culturale, fac parte din seria de acțiuni prin care tinerii muzicieni talentați, bursieri ai programului, aflați la începutul carierei, sunt sprijiniți pentru dezvoltarea și manifestarea lor artistică de Fundația Regală și partenerii săi.

Timp de trei zile, tinerii muzicieni au șansa să învețe, să studieze și să înțeleagă concepte și principii care stau la baza interpretării muzicii de cameră prin masterclass-ul oferit de Verona Maier, un mentor experimentat și valoros al programului.

Cu o bogată activitate artistică, materializată în recitaluri, concerte, festivaluri şi cursuri de măiestrie în România, dar și în străinătate (Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Polonia, Suedia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Norvegia, Israel, Iran, Macedonia), Verona Maier este doctor în muzică, profesor de muzică de cameră și Prorector al Universității Naționale de Muzică București. În 2004, ca o încununare a performanțelor sale artistice deosebite, a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural” – clasa I de Preşedinţia României. Muzica de cameră este principala sa preocupare, cea mai mare parte a activității sale de scenă fiind legată de repertoriul cameral cu pian. În acest sens, numărul aparițiilor în recitaluri în țară depăşeşte o mie, iar cele în străinătate, unele în cadrul unor festivaluri de profil, însumează peste o sută.

Recitalul de la Ateneul Român are un program muzical care include lucrări compuse de Mozart, Spohr, Gounod, Silvestri, Puccini, Piazzolla, J. Strauss, Massenet, Schubert, Krommer, Gnatalli, Rahmaninov, Enescu, Schubert și Poulenc, în interpretarea bursierilor Ioan Bănescu – chitară, Alexandra Barbosa – oboi, Teodora Boloca – violă, Raluca Ciula – clarinet, Julia Coteanu – violoncel, Andreea Mihalache – violă, Ioana Catinca Mureșan – harpă, Irina Petrescu – pian, Iasmina Sava – pian, Isabela Stănescu – canto, Iurie Surguciov – violoncel, Claudiu Șuțu – saxofon, Emilia Tudorache – canto și Teodora Todoran – vioară. Invitat: Theodor Andreescu – vioară.

”Pentru tinerii bursieri muzicieni ai programului Tinere Talente al Fundației Regale, întâlnirea în jurul și în interiorul unui curs de muzică de cameră înseamnă ocazia de ”a gusta” – pentru unii, prima dată – din bucuria și frumusețea colaborării camerale cu colegi de generație. Extrem de onoranta și generoasa găzduire de către Filarmonica ”George Enescu” a concertului-bilanț din 14 mai este un privilegiu pe care fiecare dintre participanți și toți laolaltă îl vor prețui și pentru care niciun efort nu va fi precupețit în cele trei zile de curs premergătoare evenimentului. Împărtășirea acestei experiențe cu cei ce le vor fi alături în Sala Studio a Ateneului Român duminică, 14 mai, la orele 19, va încununa fericirea descoperirii unei deschideri pe care muzica de cameră o oferă vieții viitorilor artiști interpreți muzicieni. 

Pentru că muzica de cameră este calea către cunoaștere de sine prin ceilalți. Este relaționare și comunicare, este știința și ”pofta” de a dialoga. Este o promisiune: nu vei fi niciodată singur! Muzica de cameră îi învață pe muzicienii care-i fac loc în viața lor ascultare respectuoasă, reactivitate adecvată, colaborare inteligentă și relaționare permanentă. Sunt deprinderi care nu doar sporesc calitatea individuală a fiecăruia dintre cei care experimentează cântatul împreună, ci și calitatea de ființă socială a artistului, apropiindu-l de împlinirea rosturilor sale în această lume, pentru sine și pentru cei din jur. Pentru că muzica de cameră îmbogățește peisajul gândirii și trăirilor sale cu ingrediente esențiale: grijă, încredere, răbdare, generozitate, înțelegere și armonie. Așadar, nu doar o lecție de muzică, ci o substanțială și frumoasă lecție de viață.”, susține Verona Maier, mentor al programului Tinere Talente.

Profilele tinerilor muzicieni care vor urca pe scena Ateneului Român pot fi consultate aici.

Participarea la recital este posibilă prin înscriere la adresa de e-mail ana.butaru@fundatiaregala.ro , cu o donație în sprijinul direct al bursierilor Tinere Talente, de 49 lei, pe www.frmr.ro/donationline/categoria TINERI. Data limită de înscriere: vineri, 12 mai 2023.

Numărul de locuri este limitat.

Partener program: Kaufland România

Sponsori program: Kultho, Oskar, Dedeman, PEPCO, PSC Group, Sofmedica, Enayati Medical City, Casa Siqua, Easy Print Services, Foto Experience, Emotion Philms Production

Parteneri media program: TVR, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Trinitas, RFI România, Magic FM, Agerpres, Forbes, Forbes Life, Revista BIZ, Revista CARIERE, Historia, Zile și Nopți, Revista Cultura, The Institute, Radio Clasic, Phoenix Media, Nine O’Clock, Societatea Muzicală, Insight TAROM, IQads, SMARK, The Diplomat, Financial Intelligence, MediaTrust România, Zenith România.

Parteneri instituționali: Universitatea Națională de Muzică din București, Filarmonica ”George Enescu”

***

Despre programul Tinere Talente

Mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Programul național Tinere Talente a debutat în anul 2008 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică. Tinere Talente a fost recunoscut ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile în anii 2013, 2015, 2017, 2022 și a primit locul al II-lea la aceeași categorie, în 2019. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tineretalente.org. Programul național Tinere Talente este susținut de parteneri și sponsori, dar și prin donații realizate prin SMS la 8864 cu textul ARTĂ, prin care publicul poate dona 4 Euro lunar, susținând astfel bursele pentru tinerii talentați, pentru viitorul artistic al României.

 ***

Despre Fundația Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României a fost înființată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de 33 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.