ARTIST IN CHURCH în Grădina de Vară a Palatului Bragadiru

bragadiru

Cel mai nou proiect al cunoscutei interprete de jazz A-C Leonte, creat împreună cu saxofonistul Alex Arcuș, în timpul unei rezidențe artistice intr-un sat transilvănean, ajunge vinerea aceasta la Palatul Bragadiru, cea de-a cincea clădire de patrimoniu din turneul artistei

Artist in Church, un spectacol multimedia inedit, cu muzică creată de solista A-C Leonte și saxofonistul Alex Arcuș, în timpul unei rezidențe artistice într-un sat transilvănean, aflat la capăt de drum, va fi cântat vineri, 12 august, ora 20:30, la Palatul Bragadiru(Calea Rahovei 147-153), clădire de patrimoniu, fondată in 1905, în inima Bucureștilor.

O călătorie muzical-spirituală, potențată de video proiecții și light design, ce a avut patru reprezentații de succes în cladiri de patrimoniu din Romănia, Artist in Church sondează melanjul sonor obținut prin combinarea elementelor organice, desprinse din ambientul rural, cu adieri electronice inspirate și de acustica bisericii transilvănene de secol XV, în care cei doi au lucrat.

Cei doi muzicieni se folosesc de diferite mijloace de expresie, sunete organice, vocale (solo, cor), instrumentale (vioară, saxofon, flaut, instrumente de suflat tradiționale, instrumente de percuție și instalație de wind chimes) cât și manipularea conținutului acustic folosind amplificarea și procesarea prin efecte electronice, tehnici de looping și claviaturi, având ca scop adițional lărgirea metodologiei și uneltelor de cercetare folosite în muzica contemporană românească.

Muzica live creată de cei doi performeri este însotiță de light design, video mapping special concepute pentru a pune în valoare actul artistic și bisericile sau clădirile de patrimoniu în care acest proiect artistic se desfășoară

Am contemplat destul de mult ideea că muzica este prezentă în toate evenimentele importante ale vieţii, fiind prezentă şi în toate ceremoniile religioase pe tot globul. De ce? Eu cred că datorită forţei unificatoare pe care o are, a vibraţiei care poate schimba instant starea de spirit a ascultătorului, a poziţiei pe care o are aflată la limita dintre material şi imaterial, iar muzica de cult urmăreşte în diversele culturi facilitarea unei stări de introspecţie, meditaţie şi prezență.

Din păcate, această forță a muzicii este folosită de-a lungul vremii şi în sensul opus elevării. Nu vreau să se înţeleagă că militez pentru o muzică pură sau cine ştie ce idee utopică, dar se poate observa cu ochiul liber, fără să fii din domeniu, că există multe straturi, de la profunzime şi până la superficialitate, atât în ceea ce priveşte facilitatorul muzicii cât şi ascultătorul. Vorbind de sacru, da, îmi doresc să pot să inspir oamenii spre trezie, spre a trăi frumos şi conştient, a ierta şi a iubi. Proiectul Artist in Church tocmai asta afirmă, cum filtrează artistul contemporan spiritualitatea.” (A-C Leonte)