Camera Deputaților a votat modificările la Legea pensiilor speciale, ca for decizional

Getting your Trinity Audio player ready...

Plenul Camerei Deputaților a aprobat modificările aduse Legii pensiilor speciale, înregistrând 174 de voturi pentru, 81 împotrivă, 17 abțineri și doi deputați care nu au participat la vot. Aceste schimbări au fost efectuate în urma observațiilor venite din partea Curții Constituționale și a Comisiei Europene.

Liderul USR, Cătălin Drulă, a luat cuvântul în plen, criticând vehement noua formă a legii. El a susținut că aceasta reprezintă o menținere a pensiilor speciale și a acuzat majoritatea parlamentară de lipsă de seriozitate și de sfidare. Drulă a subliniat că pensiile speciale reprezintă un „cancer” pentru societate, afectând solidaritatea și echitatea.

În replică la acuzațiile aduse de Drulă, deputatul PNL, Florin Roman, a acuzat USR de ipocrizie, menționând că aceștia au votat anterior pentru pensiile speciale ale membrilor Consiliului Concurenței. Roman a subliniat eforturile PSD și PNL de a reduce cuantumul pensiilor speciale și a evidențiat măsurile propuse, cum ar fi impozitarea cu 10% pe contributivitate și cu 15% pe venit.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a intervenit în dezbatere, subliniind că noua lege va face ca pensiile speciale să fie „mai puțin nesimțite”. El a atras atenția asupra riscului de a pierde 2,8 miliarde de euro din PNRR dacă pensiile ar fi tăiate în totalitate.

De asemenea, liderul AUR, George Simion, a exprimat nemulțumiri față de forma actuală a legii, susținând că aceasta nu aduce schimbări semnificative. Deputatul UDMR, Miklos Zoltan, a criticat, de asemenea, proiectul, subliniind că nu abordează inechitățile sociale și nu răspunde la așteptările cetățenilor.