Cancerul devine a doua cauză de mortalitate in România

Getting your Trinity Audio player ready...

În primele trei luni ale anului 2024, aproximativ 12.000 de români au pierit din cauza cancerului, însemnând în medie aproape 130 de decese pe zi. Această cifră reprezintă o creștere alarmantă în comparație cu anii anteriori. Cancerul devine tot mai prevalent în rândul cauzelor de deces, constituind aproximativ 18% din totalul deceselor înregistrate în acest interval.

În ciuda faptului că bolile cardiovasculare au fost mult timp principala cauză de mortalitate în România, ponderea lor a scăzut semnificativ în comparație cu anii precedenți. În schimb, bolile canceroase își intensifică impactul, devenind o problemă majoră de sănătate publică.

Analizele arată că în primul trimestru al anului 2024, numărul total de decese a scăzut cu 0,9% față de aceeași perioadă din 2023, ajungând la 65.250 de decese. Cu toate acestea, cancerul rămâne o problemă deosebit de gravă, alături de bolile cardiovasculare și cele respiratorii.

Comparând situația actuală cu cea din anul 2000, este evidentă o schimbare semnificativă în profilul mortalității în România. În timp ce bolile cardiovasculare dominau în 2000, cancerul a devenit acum a doua cauză majoră de deces, cu o creștere semnificativă în proporție.

Aceste date subliniază necesitatea unor eforturi concentrate în ceea ce privește prevenirea și tratarea cancerului în România. Investițiile în programe de screening și diagnostic precoce, precum și promovarea unui stil de viață sănătos, ar putea contribui semnificativ la reducerea impactului devastator al acestei boli asupra populației.