Cristian Lupeş, debut la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

După numeroase colaborări cu orchestre filarmonice din țară și invitații peste hotare, dirijorul Cristian Lupeş va apărea pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, vineri (13 aprilie), de la ora 19, într-un program ce va cuprinde Uvertura operetei Liliacul de J. Strauss si Simfonia a IV-a în si bemol major op. 60 de Beethoven.

Concertul îi va avea ca soliști pe Volkhard Steude – vioarâ și Cătălina Butcaru – pian în Dublul concert în re minor pentru vioară, pian și orchestră de coarde, MWV 04, artiști aflați pentru a treia oară în turneu în România și care vor putea fi admirați atât în concert cât și în recital pe scena Sălii Radio.

Biletele şi abonamentele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro.

 

CRISTIAN LUPEȘ

 

Născut în Onești, Cristian Lupeș studiază Fizică-Chime la Univestitatea Babes Bolyai (Cluj) și la Universitatea Bucureşti. Din anul 1999 studiază la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) și în anul 2012 devine doctor în muzică al UNMB. Susține seminarii de “Istoria muzicii” și ”Estetică muzicală” la clasele prof. univ. dr. Liviu Dănceanu. Li se adaugă cursurile lui Aurel Stroe de la Bușteni, cursuri de masterclass la Tescani, cursuri de Management Cultural și Managementul Instituțiilor Publice de Cultură, Manager de proiect etc.

Urmează cursuri de master la Universität fur Musik und Darstelle Kunst Wien (Universitatea de Muzică din Viena) în anii 2004 şi 2005. În 2010 devine Dirijor asistent al Bamberger Symphoniker Stadtphilharmonie, cu Johonatan Nott, și al Tonhalle Zurich, Swiss Romande Orchestra Geneva, Orchestra Rundfunk Berlin, Concertgebow Amsterdam, Orchestre de Chambre de Lausanne. Colaborează și asistă dirijorii: Cristian Mandeal, Alexander Myrat, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, David Zinman, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Andris Nelsons, Vladimir Jurovsky, Herbert Blomstedt.

Susține concerte în stagiunile Filarmonicilor încă din studenție (2003) și este invitat constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, colaborând cu: Camerata Regală (2011), Orchestre Ile de France Paris (2013), Bucharest Festival Orchestra (2015), Filarmonica din Sibiu și Filarmonica ”Mihail Jora” din Bacău (2017). Toate concertele susținute au fost considerate de referință, indiferent daca s-au desfășurat în aer liber (Filarmonica Sibiu) sau în Sala de concerte a Radio-Difuziunii Române. Înregistrările cu muzică modernă, contemporană și cu muzică românească sunt considerate etalon, motiv pentru care sunt trimise ca model de interpretare orchestrelor invitate în Festivalul George Enescu.

Este directorul artistic și dirijorul Bucharest Festival Orchestra, și colaborează cu orchestre din: Iaşi, Bacău, Timişoara, Orchestra Radio din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Craiova, Timișoara,Piteşti, Rm. Vâlcea, Galaţi, Bucureşti, Arad, Oradea, Botoşani, Tg Mures, Satu Mare, Camerata Dorin Teodorescu, Camerata Regală, şi din străinătate orchestrele filarmonice din: Ile de France Paris, Berna-Elveţia, Bamberg-Germania, Skopje – Macedonia, Grosseto – Italia, San Remo – Italia și ansamblurile de muzică contemporană: Archaeus, Interart, Nova Muzica Viva, Next Soundtrack Ensemble, etc.

Educația multilaterală provenită din studiile realiste ale facultățior de Fizică-Chimie, la care se adaugă cursuri de perfecționare în domeniul acusticii și sound design-ului îi permit o abordare inovatoare a conceptelor managerial-artistice și interpretative.

Crează astfel cu mult curaj manifestări artistice multimedia simfonice pe care le concepe managerial și artistic: Hollywood Music Stars, „Aventurile Fantastice ale lui Peer Gynt” (Grieg), „Planetele” (Holst), „Arhitectul” (Cartarescu), colaborează și produce împreună cu ARCUB spectacolul ”Calea Îngerului Uman” (M Vosganian), „Petrică și Lupul”, „Un bufon la Veneția”, Ziua Culturii Române și iși aduce un aport substanțial în conceperea de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri.

Calitățile manageriale și abilitatea cu care abordează repertoriile contemporane și moderne au fost apreciate de marele și regretatul compozitor Liviu Dănceanu, care l-a desemnat printr-un testament spiritual să îi continue munca de coordonare a primului festival de muzică contemporană din țară, „Zilele Muzicii Contemporane”, de la Bacău.

Colaborează cu artiștii: Elisabeth Leonskaya, Marcel Iureș, Vlad Zografi, Marius Manole, Detlev Glanert, Nigel Hess, Adrian Iorgulescu, Liviu Dănceanu, Mihai Măniceanu, Grigore Leșe,Vlad Bîrzanu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Razvan Suma, Mihai Ritivoiu, Daniel Goiți, Mihai Ungureanu, Liliana Iorgulescu, Gabriela Iștoc, Antoanela Bârnat, Cezar Ouatu, Mihaela Vosganian,Iulia Isaev, Antal Zalay, Dorel Baicu, Antonio di Cristofano, Andreas Frolich, Diana Jipa,Stefan Tarara.

În ediția următoare a Festivalului Enescu (2019), îl va avea solist pe Michael Barenboim, alături de Filarmonica de Stat din Sibiu.