Criza politică la Chișinău. Dorin Recean propus de Maia Sandu pentru funcția de premier

dorin recean

Dorin Recean a fost nominalizat vineri de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru funcția de prim-ministru, după ce Natalia Gavrilița a demisionat, după un mandat de un an și jumătate. El este consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

În vârstă de 48 de ani, Recean are o experiență de peste 27 de ani în sectorul public, privat și în instituții internaționale.

A urmat Academia de Studii Economice din Moldova, specializarea Managementul relațiilor economice internaționale, iar în perioada 1998-2000 și-a făcut studiile la Newport University (USA), filiala Belgia.

Între anii 2010-2012 a fost viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, iar în perioada 2012-2015 a fost ministru de Interne în guvernele Filat și Leancă, fiind responsabil pentru realizarea reformei MAI și a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.

Conform CV-ului său, din 2016 a lucrat în organizații și instituții internaționale, fiind consultant în domeniul analizei datelor și informației. Din 2018, predă la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Din februarie 2022, Răcean este consilier al președintei Maia Sandu în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

În februarie 2013, Dorin Recean, atunci ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, a fost protagonistul unui scandal mediatic după ce în spațiul public a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat, scrie Ziarul de Gardă. În discuții, Recean i-ar fi dat indicații șefului de la FISC, supărat pe comportamentul acestuia.

Discuțiile au apărut în spațiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat.

În anul 2015, Procuratura Generală a inițiat o anchetă penală pe numele lui Dorin Recean, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, în urma unei plângeri depuse de polițistul Ruslan Saachian, una din figurile importante din timpul evenimentelor din aprilie 2009, demis și reabilitat în instanță de mai multe ori. Dosarul a fost ulterior clasat, mai scrie Ziarul de Gardă.