CSAT aprobă donarea către Ucraina a unui sistem de apărare PATRIOT

Getting your Trinity Audio player ready...

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, joi, să doneze Ucrainei un sistem de apărare aeriană PATRIOT, în urma deteriorării semnificative a situaţiei de securitate în Ucraina. Această decizie strategică este condiționată de continuarea negocierilor României cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, pentru obţinerea unui sistem similar sau echivalent, care să asigure protecţia spaţiului aerian naţional, să modernizeze Armata României și să garanteze interoperabilitatea cu sistemul NATO.

Într-o declarație pe platforma X, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit președintelui Klaus Iohannis și a exprimat recunoștință României pentru această decizie crucială. „Suntem recunoscători României pentru furnizarea unui sistem de apărare aeriană PATRIOT,” a afirmat Zelenski.

Conform comunicatului oficial, pe ordinea de zi a ședinței CSAT s-au aflat analizarea stadiului şi a perspectivelor conflictului din Ucraina şi implicaţiile acestuia pentru România. „În acest context, a fost subliniată deteriorarea continuă a situaţiei de securitate în vecinătatea estică a ţării noastre, ca urmare a intensificării acţiunilor militare ale Rusiei,” arată sursa citată. Aceste acțiuni militare au fost evidențiate ca având riscuri majore pentru regiune, inclusiv pentru Republica Moldova și pentru securitatea europeană și euroatlantică.

În cadrul discuțiilor, s-au subliniat eforturile de sprijinire a Ucrainei și perspectivele oferite de Summitul de la Washington, D.C. pentru un angajament sporit al NATO față de Kiev. România a sprijinit Ucraina de la începutul conflictului, recunoscând importanța asigurării sistemelor defensive esențiale în contracararea agresiunii Rusiei, care lovește zone urbane și infrastructura critică a Ucrainei.

Ministerul Apărării Naţionale a prezentat CSAT o analiză detaliată privind operaționalizarea celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu alte trei sisteme și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem. „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante ale Rusiei asupra civililor și infrastructurii civile, membrii Consiliului au decis donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina,” se precizează în comunicat.

Donarea se face cu condiția continuării negocierilor pentru obținerea unui sistem similar sau echivalent și identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale create. Evaluarea tehnică aprofundată a autorităţilor române a asigurat eliminarea riscului de vulnerabilitate pentru România, iar discuțiile cu aliații vor continua pentru consolidarea apărării aeriene a țării.

„Poziţionarea României este şi va continua să fie fără echivoc în susţinerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internaţională, în dreptul său legitim la autoapărare în faţa agresiunii ilegale şi neprovocate a Rusiei,” conchide comunicatul CSAT.