Expoziţia „Hărţi imaginare” de Lucian Muntean

Vernisajul proiectului expoziţional „Hărţi imaginare” al artistului Lucian Muntean va avea loc joi, 28 februarie, ora 18.30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român.

Expoziţia prezintă lucrări selectate ale lui Lucian Muntean care fac parte din seria de picturi intitulată „Hărţi imaginare” ce cuprinde 40 de lucrări în tehnica acril pe pânză.

Momentul determinant al acestui proiect a fost în timpul unui zbor cu avionul, când, observând peisajul de la sol, mi-am dat seama cât de evidentă e intervenţia omului în natură, cu obsesia de a trasa limite şi graniţe, de a-şi marca proprietatea, printr-o geometrie perfecţionistă, în contrast cu îmbinarea armonioasă a celorlalte elemente din peisaj. Tot atunci, privind de la acea altitudine aglomeraţia unei localităţi, am realizat cât de relativă e viaţa de zi cu zi, în care ne înverşunăm să rezolvăm multitudinea de probleme cu care ne confruntăm. Toate acestea par să se estompeze şi să devină irelevante, privite de acolo, de sus„, mărturiseşte artistul.

Geolog de profesie, Lucian Muntean a fost întotdeauna fascinat de hărţile pe care le-a consultat: de la cele fizice, meteorologice, economice sau demografice, până la cele geologice sau pedologice, cu simbolurile şi codurile colorate, de oprerare. În deschidere vor lua cuvântul Cosmin Nasui, istoric şi critic de artă, Dan Bărbulescu, director executiv al Parcului Văcăreşti şi Dumitru Ioane, dr. ing. în cadrul Departamentului de Geofizică al Facultaţii de Geologie şi Geofizică Bucureşti, profesor emerit al Universităţii Bucureşti.

Pavel Şuşară, critic de artă, afirmă că în pictura lui Lucian Muntean regăsim o analiză fină a detaliilor, stratigrafie cromatică şi un joc extrem de complex al texturilor.

Dacă peisajul tradiţional oferă un spectacol de o foarte mare diversitate, acoperind o plajă largă de posibilităţi expresive şi îşi plasează întotdeauna privitorul în exterior, noua peisagistică pe care Lucian Muntean o propune, deplasează percepţia de pe evenimentele din afară pe acelea dinlăuntru, de pe arhitectura imaginii pe structura ei, pe mecanismele sale intime

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 28 februarie – 12 martie 2019, la ICR Bucureşti, Aleea Alexandru, nr 38