Festivalul Filmului European 2016

De douăzeci de ani, în luna mai 2016, Europa ne invită la film, de ziua ei, şi tot ea ne face daruri; filme de tot felul, împachetate cu grijă de Festivalul Filmului European. Ediţia din 2016, care începe joi, 5 mai 2016, este cea mai generoasă de până acum: un număr impresionant de filme, 85, proiecţii în nu mai puţin de 8 săli în Bucureşti, şi cel mai mare număr de ediţii locale, 5. Festivalul va fi prezent în Hunedoara (27-29 mai 2016), Tîrgu Mureş (20-22 mai 2016), Timişoara (27-29 mai 2016), şi, în premieră, în Baia Mare (13-15 mai 2016) şi Cluj-Napoca (20-22 mai 2016).

Diversitatea cinematografiei europene este bogată ca un bufet suedez bine asezonat. Ne-am propus ca la ediţia aniversară a Festivalului să ducem analogia până la capăt şi să vă poftim să gustaţi din varietăţile europene, savuroase, îndrăzneţe şi neaşteptate. Avem filme de ficţiune şi documentare, scurte şi mediumetraje, animaţie şi filme experimentale, o valoroasă retrospectivă de filme româneşti, ba chiar şi pelicule de referinţă, de acum şapte decenii, faţă în faţă cu reinterpretări foarte recente. Veniţi la film! (Liviu Jicman, vicepreşedinte ICR)

Pentru mine, publicul dă viaţă filmului, şi orice întâlnire a filmului cu sala de cinema e o respiraţie a artei cinematografice. Festivalul Filmului European aduce, ca în fiecare an, filmul european de calitate la întâlnirea cu publicul român. (Anca Damian, ambasadorul onorific al actualei ediţii a Festivalului)

La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 5 mai 2016, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Kollektivet / Comunitatea (Danemarca, 2016), regizat de Thomas Vinterberg. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de Q&A cu actorul Lars Ranthe, moderată de criticul de film Iulia Blaga. Filmul a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2016. Accesul se face pe bază de invitaţie, însă filmul este programat din nou duminică 15 mai 2016, la cinemateca Eforie, pentru a putea fi vizionat de publicul larg.

Colecţia de filme cuprinde două filme nominalizate la Oscar 2016 pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Miekkailija / Scrimerul (Finlanda, 2015) şi Mustang (Turcia – Franţa, 2015), precum şi câştigătorul la această categorie, Saul fia / Fiul lui Saul (Ungaria, 2015). Saul fia a câştigat premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi la Globurile de Aur.

Festivalul vă propune întâlniri cu membrii echipelor următoarelor filme:
Kollektivet / Comunitatea (Danemarca, 2016) şi Jagten / Vânătoarea (Danemarca, 2012) – sesiuni de Q&A cu actorul Lars Ranthe, la proiecţia filmelor: 5 mai 2016 la cinema PRO, respectiv 6 mai 2016 la cinema Elvire Popesco
Dincolo de calea ferată (România, 2016) – întâlnire cu regizorul Cătălin Mitulescu şi actorii Ada Condeescu şi Alexandru Potocean, 8 mai 2016, cinema Elvire Popesco
Întrebări şi răspunsuri cu tineri regizori români Alina Manolache, Roxana Stroe, Lari Gligor şi Iulian Stanciu, 7 mai 2016, cinema Elvire Popesco
Întrebări şi răspunsuri cu regizorii filmelor Milika (Republica Moldova, 2015) şi Ecouri (Republica Moldova, 2015), Valeriu Jereghi şi Dumitru Grosei, 7 mai 2016, cinema Elvire Popesco
Bulgarska rapsodia (Bulgaria, 2014) – întâlnire cu regizorul Ivan Nitcev, 10 mai 2016, Cinemateca Eforie
Hotel Dallas (România, 2016) – întâlnire cu câţiva dintre membrii echipei filmului, 13 mai 2016, la Centrul Ceh

În completarea sesiunilor de întrebări şi răspunsuri, Festivalul cuprinde şase evenimente conexe:
Două evenimente speciale inedite, care îmbină vizualul cu muzica clasică şi cu cea de jazz, Imaginarium (12 mai 2016, cinema Elvire Popesco, realizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac) şi CinéConcertZabriskie Point (13 mai 2016, cinema Elvire Popesco, realizat în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso").
Două ateliere de limbaj cinematografic pentru tineri, pe 14 şi 15 mai 2016, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38). Îi mulţumim Ilenei Bârsan că a acceptat să se întâlnească şi în acest an cu cei mici, după succesul înregistrat în anii trecuţi.
Expoziţia foto Stop Cadru, a artistului Silviu Gheţie, care ne oferă o colecţie de imagini suprinse în ultimele două decade pe platourile de filmare ale unor titluri de referinţă ale Noului Cinema Românesc. Expoziţia va fi vernisată pe 28 aprilie şi poate fi vizitată până pe 15 mai la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38).
Cinemateca pentru toţi cu Cristian Tudor Popescu: cinema şi propaganda în istoria filmului românesc (12 mai 2016, Cinemateca Eforie). Din seria organizată de Arhiva Naţională de Filme, şi moderată de critical Mihai Fulger

Festivalul include patru secţiuni speciale:
10 prieteni speciali ai Festivalului; o retrospectivă de filme oferite de ambasadorii onorifici ai ultimelor 10 ediţii ale Festivalului, regizorii care ne-au oferit ideile spoturilor de promovare, regizate şi produse de ei.
Pentru că 2016 este anul Shakespeare, am pregătit, împreună cu Consiliul Britanic din România, secţiunea Shakespeare 400, care include două ecranizări ale lui Hamlet, la aproape de 70 de ani distanţă (1948, în viziunea lui Laurence Olivier, şi versiunea din 2015, teatru filmat, cu Maxine Peake în rolul titular), un film de animaţie care trece în revistă principalele piese ale dramaturgului, un film experimental pe sonetele lui Shakespeare, Conversaţia angelică (1985, r. Derek Jarman), şi un blockbuster cu o impresionantă distribuţie, Much Ado about Nothing (1993, r. Kenneth Branagh)
Cu sprijinul Biroului Parlamentului European în România, vă propunem vizionarea celor 3 filme finaliste la cea mai recentă ediţie a Premiului LUX al Parlamentului European, Urok / Lecţia (Bulgaria, 2014), Mustang (Turcia – Franţa, 2015) şi Mediterranea (Italia, 2015).
Fuga în Europa este o secţiune dedicată temei fierbinţi a crizei refugiaţilor şi migranţilor, cu patru filme oferite de Festivalul One World Romania şi Biroul de Informare al Parlamentului European.

Ambasadorul onorific al ediţiei aniversare este Anca Damian, care a avut mână liberă din partea organizatorilor să propună şi să realizeze clipul de promovare al FFE XX. O importantă autoare de film de lungmetraj de animaţie, Anca Damian este prezenta în Festival cu un film în retrospectiva 10 prieteni, respectiv Crulic – drumul spre dincolo (2011), şi cu cel mai recent film al său, multpremiatul Muntele Magic (2015).

Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat pe site-ul Festivalului, www.ffe.ro. În funcţie de voturile exprimate, va fi oferit Premiul Publicului în cadrul Galei de închidere din 15 mai 2016 de la Cinema Elvire Popesco.

Accesul la spectacolele ediţiilor locale, şi la cele organizate în Bucureşti la centrele culturale este gratuit, în limita locurilor. Accesul la galele de deschidere din Bucureşti şi din ţară, precum şi la gala de închidere de la Bucureşti este pe bază de invitaţie. Pentru spectacolele de la cinema Elvire Popesco şi Cinemateca Eforie spectatorii sunt invitaţi să-şi achiziţioneze bilete.